Η βασική διαφορά εξωσωματικής γονιμοποίησης και μικρογονιμοποίησης έγκειται στον τρόπο με τον οποίο το σπέρμα γονιμοποιεί το ωάριο. Όπως είναι γνωστό, η εξωσωματική γονιμοποίηση αποτελεί μία συντομογραφία της In Vitro Γονιμοποίησης (Ι.V.F) ενώ η μικρογονιμοποίηση αποτελεί μια συντομογραφία του Intra Cytoplasmic Sperm Injection (I.C.S.I.).
Εξωσωματική Γονιμοποίηση
Αναλυτικότερα, στην εξωσωματική γονιμοποίηση, προκαλείται διέγερση μέσω φαρμάκων στην ωοθήκη προκειμένου να γίνει παραγωγή πολλών ωαρίων Αξίζει να αναφερθεί ότι σε κάθε φυσικό κύκλο απελευθερώνεται μόνο ένα ωάριο.
Στη συνέχεια της διαδικασίας, τα φυλάκια ωάρια τα οποία έχουν ωριμάσει αναρροφώνται από την ωοθήκη μέσα από τη χρήση ειδικών βελόνων (ωοληψία). Κατά τη διαδικασία αυτή σκοπός είναι να γίνει η λήψη όσο το περισσότερο αριθμό ωαρίων. Εν συνεχεία, το ωάριο και το σπέρμα αφήνονται σε εργαστηριακό πιάτο προκειμένου να γονιμοποιηθούν μόνα τους χωρίς την επέμβαση από τον εμβρυολόγο. Η διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης πραγματοποιείται στην πλειονότητα των περιπτώσεων σε τρυβλίο το οποίο είναι ένα ειδικό γυάλινο πιάτο που χρησιμοποιείται για την καλλιέργεια διαφόρων κυττάρων.
Πότε η Εξωσωματική Γονιμοποίηση θα μπορούσε να αποτελέσει επιλογή για μία γυναίκα;
Η εξωσωματική γονιμοποίηση αποτελεί την καταλληλότερη επιλογή σε πολλές περιπτώσεις μερικές εκ των οποίων είναι οι παρακάτω:
- Ανεξήγητη υπογονιμότητα
- Γενετικές ασθένειες οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν αποβολή ή ακόμη και ανώμαλη γέννηση
- Παθολογία σαλπίγγων ή ασθένεια των υπαρχόντων
- Ενδομητρίωση
- Πολυκυστικές Ωοθήκες
Επιτυχία Μεθόδου
Η εξωσωματική γονιμοποίηση είναι πιο επιτυχημένη και έχουμε περισσότερες πιθανότητες από ότι ένας φυσικός τρόπος γονιμοποίησης. Ωστόσο, το ποσοστό επιτυχίας της εγκυμοσύνης εξαρτάται και από την υποδεκτικότητα του εμβρύου από το ενδομήτριο.
Μικρογονιμοποίηση
Όπως στην εξωσωματική γονιμοποίηση έτσι και σε αυτή τη μέθοδο υποβοηθούμενης αναπαραγωγής το γενετικό υλικό τόσο της γυναίκας όσο και του άνδρα απομονώνεται. Μέσα από ένα κακό σύνολο σπερματοζωαρίων ο εμβρυολόγος επιλέγει με βάση συγκεκριμένα κριτήρια το σπερματοζωάριο το οποίο στη συνέχεια το εγχέει απευθείας στο ωάριο με τη χρήση ειδικής βελόνας.
Πλεονεκτήματα Μικρογονιμοποίησης
Η μέθοδος της μικρογονιμοποίησης σημειώνει τα παρακάτω θετικά χαρακτηριστικά:
- Ικανοποιητικά αποτελέσματα γονιμοποίησης διότι γίνεται manual
- Ιδανική μέθοδος όταν υπάρχει ο αντρικός παράγοντας, δηλαδή χαμηλή κινητικότητα των σπερματοζωαρίων και συγκέντρωσης σπέρματος
Η επιτυχία εξαρτάται από:
- Ηλικία
- Αιτίες υπογονιμότητας
Συνοψίζοντας, τόσο η μέθοδος της εξωσωματικής γονιμοποίησης όσο και η μέθοδος της μικρογονιμοποίησης είναι εξαιρετικά χρήσιμες τεχνητές μέθοδοι προκειμένου να κάνουν μία γυναίκα να μείνει έγκυος.
Ο Μαιευτήρας Γυναικολόγος Αθανάσιος Παπανικολάου κατέχει πολυετή εμπειρία και εξειδίκευση στις μεθόδους υποβοηθούμενης αναπαραγωγής όπως είναι η εξωσωματική γονιμοποίηση και η μικρογονιμοποίηση. Βρίσκεται πάντοτε στο πλευρό της εκάστοτε ασθενούς και είναι πρόθυμος να λύσει οποιαδήποτε απορία ή ανησυχία έχετε ως υποψίες μητέρες. Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με το γυναικολόγο για οτιδήποτε χρειαστείτε!