ΗPV – Κονδυλώματα

Τι είναι ο HPV;

O HPV ή αλλιώς ο Ιός Ανθρωπίνων Θηλωμάτων είναι ο πιο συνήθης σεξουαλικά μεταδιδόμενος ιός. Εμφανίζεται, κυρίως, σε άτομα νεαρής ηλικίας που έχουν ενεργή σεξουαλική ζωή, παρόλα αυτά άνθρωποι κάθε ηλικίας με ενεργή σεξουαλική ζωή είναι πιθανό να μολυνθούν.

Μέχρι σήμερα, έχουν εντοπιστεί πάνω από 100 διαφορετικοί τύποι HPV. Από αυτούς, περίπου οι 40 μπορούν να προσβάλουν τα γεννητικά όργανα, ενώ οι 14 από αυτούς έχουν αναγνωριστεί ως εξαιρετικά επικίνδυνοι.

Ο ιός σχετίζεται με την εμφάνιση των οξυτενών κονδυλωμάτων, τα οποία εμφανίζονται στο δέρμα στην περιοχή των γεννητικών οργάνων (εξωτερικά ή εσωτερικά) ή στον πρωκτό. Τα κονδυλώματα αποτελούν μικρά σε μέγεθος θηλώματα, που μοιάζουν με συνήθεις σπίλους και έχουν το χρώμα του δέρματος. Σε κάθε περίπτωση, τα κονδυλώματα είναι καλοήθεις όγκοι και δεν προμηνύουν καρκίνο.

Στις μέρες μας ο ιός HPV μπορεί να θεραπευτεί, ωστόσο ο ασθενής μπορεί να προσβληθεί ξανά εάν έρθει σε επαφή με μολυσμένο άτομο.

Πώς μεταδίδεται ο HPV;

Η μετάδοση του HPV πραγματοποιείται ποικιλοτρόπως, δηλαδή αιματογενώς, αερογενώς, εξ επαφής αλλά και με τη σεξουαλική επαφή. Το άτομο που φέρει τον ιό μπορεί να τον μεταφέρει στο σύντροφό του, πολλές φορές χωρίς να το γνωρίζει. Πολλοί φορείς είναι ασυμπτωματικοί ή μπορεί να εμφανίσουν συμπτώματα μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα από τη στιγμή που μολύνθηκαν. Οι καπνιστές ή άτομα που παρουσιάζουν αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα είναι πιο ευάλωτα στον ιό. Τέλος, ο ιός υπό προυποθέσεις μπορεί να μεταδοθεί από τη μητέρα στο νεογνό (κάθετη μετάδοση) κατά τον τοκετό.

HPV
Το άτομο που φέρει τον ιό, τον μεταδίδει στον σύντροφό του, πολλές φορές χωρίς να το γνωρίζει.

Μπορεί ο HPV να οδηγήσει σε καρκίνο;

Κάποιοι από τους τύπους του HPV είναι πολύ επικίνδυνοι (υψηλού κινδύνου) και μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο. Ο HPV είναι το βασικότερο αίτιο εμφάνισης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Στις γυναίκες, η λοίμωξη από τον ιό μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε καρκίνο του αιδοίου, ο οποίος αποτελεί ένα σπάνιο είδος καρκίνου που προσβάλει την γεννητική περιοχή. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο, επειδή πολλές φορές δεν είναι δυνατό να γνωρίζει κανείς πότε έχει προσβληθεί από HPV, η πρόληψη θεωρείται άκρως σημαντική.

Ποια είναι η μέθοδος πρόληψης;

Ο Μαιευτήρας – Χειρουργός Γυναικολόγος Παπανικολάου Γ. Αθανάσιος προτείνει ανεπιφύλακτα το Νέο Εμβόλιο για την Πρόληψη του HPV. Το νέο εμβόλιο ονομάζεται Gardasil 9, το οποίο, όπως φανερώνει το όνομά του, είναι ένα εννιαδύναμο εμβόλιο και παρέχει πρόληψη απέναντι σε εννιά τύπους του ιού HPV. Η διαφορά από το προηγούμενο σε κυκλοφορία εμβόλιο, είναι ότι πλέον μπορεί να παρέχει προστασία  απέναντι σε επιπλέον 5 τύπους του HPV. Σε σχέση δηλαδή με το προηγούμενο εμβόλιο της ίδιας εταιρείας που παρείχε πρόληψη για τους τύπους HPV 6, 11, 16 και 18, σε αυτό το νέο εμβόλιο προστέθηκαν και οι τύποι HPV 31, 33, 45, 52 και 54.

Από τι προστατεύει το νέο εμβόλιο για την Πρόληψη του HPV;

Το εμβόλιο αυτό προστατεύει κορίτσια και γυναίκες έναντι στον καρκίνο του τραχήλου, κόλπου, αιδοίου και πρωκτού, καθώς και από τα οξυτενή κονδυλώματα. Η γυναίκα που θα εμβολιαστεί δε σημαίνει ότι δεν πρόκειται να νοσήσει από άλλους τύπους του HPV, ούτε ότι της παρέχεται πλήρης κάλυψη για τους τύπους HPV για τους οποίους έκανε το εμβόλιο. Σε κάθε περίπτωση είναι μια νέα ιατρική μέθοδος πρόληψης που έχει αποδεδειγμένα αποτελέσματα.

Σε πόσες δόσεις χορηγείται το εμβόλιο;

Το εμβόλιο, ενδείκνυται για κορίτσια ή γυναίκες από 9 ως 26 ετών, χωρίς να σημαίνει ότι μία γυναίκα μεγαλύτερης ηλικίας δεν μπορεί να εμβολιαστεί. Από τα 9 έτη έως τα 14 έτη, το εμβόλιο διενεργείται σε 2 δόσεις, ενώ για τις ηλικίες 15 -26 απαιτούνται 3 δόσεις.

Ο Μαιευτήρας – Χειρουργός Γυναικολόγος Παπανικολάου Γ. Αθανάσιος αποτελεί μέλος της Ελληνικής Κολποσκοπικής Εταιρείας και έχει χρόνια εμπειρία στα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και στοχεύει στην επιτυχημένη πρόληψή τους.