ΗPV – Κονδυλώματα

Νεό εμβόλιο για την πρόληψη του HPV                                                                                                                              

Εδώ και λίγο καιρό κυκλοφορεί πλέον και στην Ελλάδα το νέο εμβόλιο κατά του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων. Πρόκειται για το Gardasil 9, είναι ένα εννιαδύναμο εμβόλιο το οποίο παρέχει πρόληψη απέναντι σε εννιά τύπους του ιού HPV. Η διαφορά  από το προηγούμενο είναι ότι προστέθηκε πρόληψη απέναντι σε επιπλέον 5 τύπους του HPV. Το εμβόλιο αυτό προστατεύει κορίτσια και γυναίκες έναντι στον καρκίνο του τραχήλου, κόλπου, αιδοίου και πρωκτού, καθώς και από τα οξυτενή κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων.

Σε σχέση δηλαδή με το προηγούμενο εμβόλιο της ίδιας εταιρείας που παρείχε πρόληψη για τους τύπους HPV 6, 11, 16 και 18, σε αυτό το νέο εμβόλιο προστέθηκαν και οι τύποι HPV 31, 33, 45, 52 και 54.

Ενδείκνυται να πραγματοποιείται από τα 9 έτη ως τα 26, χωρίς να σημαίνει ότι μία γυναίκα μεγαλύτερη δεν μπορεί να εμβολιαστεί. Από τα 9 έτη έως τα 14 γίνεται σε 2 δόσεις, ενώ για τις ηλικίες 15 -26 χρειάζονται 3 δόσεις.

Η γυναίκα που θα εμβολιαστεί δε σημαίνει ότι δεν πρόκειται να νοσήσει από άλλους τύπους του HPV, ούτε ότι της παρέχεται πλήρης κάλυψη για του τύπους HPV για τους οποίους έκανε το εμβόλιο.

Να υπενθυμίσουμε ότι όπως όλα τα εμβόλια έτσι και για αυτό υπάρχουν αντενδείξεις και πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες. Για το λόγο αυτό θεωρείται κρίσιμη η συμβουλευτική από τον θεράποντα γυναικολόγο.