Κολποσκόπηση

Με τον όρο κολποσκόπηση εννοούμε τη διαδικασία μίας μη επεμβατικής μεθόδου για την καλύτερη παρατήρηση του τραχήλου, του κόλπου και του αιδοίου της γυναίκας.

Χρησιμοποιείται επί παθολογικού  test-Pap. Πραγματοποιείται σε επίπεδο ιατρείου και διαρκεί λίγα λεπτά. Πρακτικά η γυναίκα βρίσκεται σε γυναικολογική θέση και ο ιατρός εφαρμόζοντας έναν κολποδιαστολέα και χρησιμοποιώντας ένα ειδικό μηχάνημα, το κολποσκόπιο, έχει τη δυνατότητα να παρατηρήσει με μεγαλύτερη ευκρίνεια τυχόν αλλοιώσεις του τραχήλου, του κόλπου και του αιδοίου. Το κολποσκόπιο παρέχει καθαρό και δυνατό φωτισμό και μεγάλη μεγέθυνση. Επιπλέον  αφού πρώτα απομακρυνθεί η βλέννα και οι λοιπές φυσιολογικές εκκρίσεις, χρησιμοποιούνται διαλύματα όπως το οξικό οξύ και το Lugol, προκειμένου να εντοπιστούν οι βλάβες πιο εύκολα.

Η μέθοδος είναι ανώδυνη, μόνο μία μικρή ενόχληση μπορεί να νιώσει η γυναίκα μετά τη χρήση των διαλυμάτων. Εφόσον ο γυναικολόγος θεωρήσει ότι υπάρχουν κολποσκοπικά ευρήματα του δίνεται η δυνατότητα να προχωρήσει σε λήψη βιοψιών από τις ύποπτες περιοχές. Η γυναίκα φεύγοντας από το ιατρείο μπορεί να συνεχίσει το υπόλοιπο της ημέρας κανονικά χωρίς προβλήματα σε περίπτωση που έχει υποβληθεί απλά σε μία διαγνωστική κολποσκόπηση, σε περίπτωση που έχουν ληφθεί βιοψίες μπορεί να παρατηρήσει για τις επόμενες ημέρες λίγο αίμα και σκαφοειδείς εκκρίσεις.

Για να γίνει η κολποσκόπηση η γυναίκα θα πρέπει να είναι εκτός των ημερών της περιόδου της, να μην έχει έρθει σε σεξουαλική επαφή τις τελευταίες δύο ημέρες και να μην έχει χρησιμοποιήσει tabon.

Να τονίσουμε ότι πρόκειται για μία ασφαλή μέθοδο χωρίς σοβαρές επιπλοκές.

Ο γυναικολόγος μας, Παπανικολάου Αθανάσιος, είναι μέλος της Ελληνικής Κολποσκοπικής Εταιρείας και πιστοποιημένος ιατρός για την κολποσκόπηση.