Κολποσκόπηση

Με τον όρο κολποσκόπηση εννοούμε τη διαδικασία σύμφωνα με την οποία πραγματοποιείται η παρατήρηση του τραχήλου, του κόλπου και του αιδοίου της γυναίκας.​ Η κολποσκόπηση αποτελεί μια μη επεμβατική διαγνωστική διαδικασία και διενεργείται από έναν εξειδικευμένο Γυναικολόγο. Πρόκειται για μία ασφαλή μέθοδο, χωρίς σοβαρές επιπλοκές.

Σε ποιες περιπτώσεις εφαρμόζεται η κολποσκόπηση;

Ο ιατρός ενδέχεται να προτείνει την κολποσκόπηση επί παθολογικού Τest Παπ, δηλαδή σε περιπτώσεις ανίχνευσης παθολογικών αλλαγών. Τέτοιες περιπτώσεις είναι:

  • Κονδυλώματα
  • Φλεγμονές
  • Κυτταρικές αλλοιώσεις στον τράχηλο, τον κόλπο ή το αιδοίο

Τι προηγείται της κολποσκόπησης;

Για να γίνει η κολποσκόπηση, η γυναίκα θα πρέπει να έχει κάνει μια μικρή προετοιμασία σύμφωνα με τις συμβουλές του ιατρού. Η προετοιμασία αυτή περιλαμβάνει το να μην έχει έρθει σε σεξουαλική επαφή τις τελευταίες δύο ημέρες και να μην έχει χρησιμοποιήσει ταμπόν (tampon). Φυσικά, η διενέργεια της κολποσκόπησης προϋποθέτει πως η γυναίκα βρίσκεται εκτός των ημερών της περιόδου της.

 

εξέταση κολποσκόπηση

 

Πώς πραγματοποιείται η κολποσκόπηση;

Η κολποσκόπηση πραγματοποιείται σε ειδικό χώρο εντός του ιατρείου και διαρκεί λίγα λεπτά. Η γυναίκα βρίσκεται σε γυναικολογική θέση και ο ιατρός την ενημερώνει σχετικά με τη διαδικασία που θα ακολουθήσει. Αρχικά, ο γυναικολόγος εφαρμόζει κολποδιαστολέα και στη συνέχεια χρησιμοποιεί ένα ειδικό μηχάνημα, το κολποσκόπιο. Το κολποσκόπιο παρέχει καθαρό, δυνατό φωτισμό και μεγάλη μεγέθυνση. Με τη βοήθεια του, ο ιατρός έχει τη δυνατότητα να παρατηρήσει με μεγαλύτερη ευκρίνεια τυχόν αλλοιώσεις του τραχήλου, του κόλπου και του αιδοίου.

Αφού πρώτα απομακρυνθούν η βλέννα και οι λοιπές φυσιολογικές εκκρίσεις, χρησιμοποιούνται επιπλέον διαλύματα, όπως είναι το οξικό οξύ και το Lugol. Αυτά συμβάλλουν επίσης στο να εντοπιστούν οι βλάβες πιο εύκολα.

Κολποσκόπηση
Η κολποσκόπηση αποτελεί μια μη επεμβατική διαγνωστική διαδικασία και διενεργείται από έναν εξειδικευμένο Γυναικολόγο.

Μια ανώδυνη διαδικασία

Η κολποσκόπηση αποτελεί μια ανώδυνη διαδικασία. Σε σπάνιες περιπτώσεις, κάποιες γυναίκες αισθάνονται μία μικρή ενόχληση μετά τη χρήση των διαλυμάτων, η οποία όμως υποχωρεί άμεσα. Σε περίπτωση που η γυναίκα έχει υποβληθεί απλά σε μία διαγνωστική κολποσκόπηση, φεύγοντας από το ιατρείο, μπορεί να συνεχίσει το υπόλοιπο της ημέρας κανονικά χωρίς προβλήματα.

Τι συμβαίνει εάν προκύψουν παθολογικά ευρήματα;

Εφόσον ο γυναικολόγος θεωρήσει ότι υπάρχουν κολποσκοπικά ευρήματα, του δίνεται η δυνατότητα να προχωρήσει σε λήψη βιοψιών από τις ύποπτες περιοχές. Σε περίπτωση που έχουν ληφθεί βιοψίες, η γυναίκα μπορεί να παρατηρήσει για τις επόμενες ημέρες λίγο αίμα και σκαφοειδείς εκκρίσεις.

Ο Γυναικολόγος – Μαιευτήρας Παπανικολάου Αθανάσιος διαθέτει αποδεδειγμένη πολυετή εμπειρία στην αντιμετώπιση των γυναικολογικών παθήσεων. Είναι μέλος της Ελληνικής Κολποσκοπικής Εταιρείας και πιστοποιημένος ιατρός για την κολποσκόπηση. Ο ιατρός τονίζει τη σημασία της σωστής και έγκαιρης διάγνωσης με στόχο την άμεση αντιμετώπιση των παθήσεων. Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί του για οτιδήποτε σας απασχολεί.