Κολποσκόπηση

Με τον όρο κολποσκόπηση εννοούμε τη διαδικασία σύμφωνα με την οποία πραγματοποιείται η παρατήρηση του τραχήλου, του κόλπου και του αιδοίου της γυναίκας.​ Η κολποσκόπηση αποτελεί μια μη επεμβατική διαγνωστική διαδικασία και διενεργείται από έναν εξειδικευμένο Γυναικολόγο. Πρόκειται για μία ασφαλή μέθοδο, χωρίς σοβαρές επιπλοκές.

Σε ποιες περιπτώσεις εφαρμόζεται η κολποσκόπηση;

Ο ιατρός ενδέχεται να προτείνει την κολποσκόπηση επί παθολογικού Τest Παπ, δηλαδή σε περιπτώσεις ανίχνευσης παθολογικών αλλαγών. Τέτοιες περιπτώσεις είναι:

  • Κονδυλώματα
  • Φλεγμονές
  • Κυτταρικές αλλοιώσεις στον τράχηλο, τον κόλπο ή το αιδοίο

Τι προηγείται της κολποσκόπησης;

Για να γίνει η κολποσκόπηση, η γυναίκα θα πρέπει να έχει κάνει μια μικρή προετοιμασία σύμφωνα με τις συμβουλές του ιατρού. Η προετοιμασία αυτή περιλαμβάνει το να μην έχει έρθει σε σεξουαλική επαφή τις τελευταίες δύο ημέρες και να μην έχει χρησιμοποιήσει ταμπόν (tampon). Φυσικά, η διενέργεια της κολποσκόπησης προϋποθέτει πως η γυναίκα βρίσκεται εκτός των ημερών της περιόδου της.

Πώς πραγματοποιείται η κολποσκόπηση;

Η κολποσκόπηση πραγματοποιείται σε ειδικό χώρο εντός του ιατρείου και διαρκεί λίγα λεπτά. Η γυναίκα βρίσκεται σε γυναικολογική θέση και ο ιατρός την ενημερώνει σχετικά με τη διαδικασία που θα ακολουθήσει. Αρχικά, ο γυναικολόγος εφαρμόζει κολποδιαστολέα και στη συνέχεια χρησιμοποιεί ένα ειδικό μηχάνημα, το κολποσκόπιο. Το κολποσκόπιο παρέχει καθαρό, δυνατό φωτισμό και μεγάλη μεγέθυνση. Με τη βοήθεια του, ο ιατρός έχει τη δυνατότητα να παρατηρήσει με μεγαλύτερη ευκρίνεια τυχόν αλλοιώσεις του τραχήλου, του κόλπου και του αιδοίου.

Αφού πρώτα απομακρυνθούν η βλέννα και οι λοιπές φυσιολογικές εκκρίσεις, χρησιμοποιούνται επιπλέον διαλύματα, όπως είναι το οξικό οξύ και το Lugol. Αυτά συμβάλλουν επίσης στο να εντοπιστούν οι βλάβες πιο εύκολα.

Κολποσκόπηση
Η κολποσκόπηση αποτελεί μια μη επεμβατική διαγνωστική διαδικασία και διενεργείται από έναν εξειδικευμένο Γυναικολόγο.

Μια ανώδυνη διαδικασία

Η κολποσκόπηση αποτελεί μια ανώδυνη διαδικασία. Σε σπάνιες περιπτώσεις, κάποιες γυναίκες αισθάνονται μία μικρή ενόχληση μετά τη χρήση των διαλυμάτων, η οποία όμως υποχωρεί άμεσα. Σε περίπτωση που η γυναίκα έχει υποβληθεί απλά σε μία διαγνωστική κολποσκόπηση, φεύγοντας από το ιατρείο, μπορεί να συνεχίσει το υπόλοιπο της ημέρας κανονικά χωρίς προβλήματα.

Τι συμβαίνει εάν προκύψουν παθολογικά ευρήματα;

Εφόσον ο γυναικολόγος θεωρήσει ότι υπάρχουν κολποσκοπικά ευρήματα, του δίνεται η δυνατότητα να προχωρήσει σε λήψη βιοψιών από τις ύποπτες περιοχές. Σε περίπτωση που έχουν ληφθεί βιοψίες, η γυναίκα μπορεί να παρατηρήσει για τις επόμενες ημέρες λίγο αίμα και σκαφοειδείς εκκρίσεις.

Ο Γυναικολόγος – Μαιευτήρας Παπανικολάου Αθανάσιος διαθέτει αποδεδειγμένη πολυετή εμπειρία στην αντιμετώπιση των γυναικολογικών παθήσεων. Είναι μέλος της Ελληνικής Κολποσκοπικής Εταιρείας και πιστοποιημένος ιατρός για την κολποσκόπηση. Ο ιατρός τονίζει τη σημασία της σωστής και έγκαιρης διάγνωσης με στόχο την άμεση αντιμετώπιση των παθήσεων.
Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί του για οτιδήποτε σας απασχολεί.

κολποσκόπηση

Αθανάσιος Γ. Παπανικολάου
Επιλέξτε το ραντεβού σας με video κλήση ή με επίσκεψη και κλείστε άμεσα ραντεβού.

Συμπληρώστε την φόρμα επικοινωνίας και θα σας καλέσουμε το συντομότερο.

Αθανάσιος Γ. Παπανικολάου

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας τηλεφωνικά στο (+30) 213 0374762 ή μπορείτε να συμπληρώσετε τη Φόρμα Επικοινωνίας ακόμα και για βιντεοκλήση και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας το συντομότερο.

TOP