Προγεννητικός Έλεγχος

Ο προγεννητικός έλεγχος είναι μια σειρά από εξετάσεις που πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης για να διασφαλιστεί η υγεία της μητέρας και του εμβρύου. Οι εξετάσεις αυτές μπορούν να βοηθήσουν στην ανίχνευση και τη διαχείριση τυχόν προβλημάτων που μπορεί να προκύψουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Οι εξετάσεις προγεννητικού ελέγχου χωρίζονται σε δύο κατηγορίες:

  • Μη επεμβατικές εξετάσεις: Αυτές οι εξετάσεις δεν θέτουν σε κίνδυνο την εγκυμοσύνη.
  • Επεμβατικές εξετάσεις: Αυτές οι εξετάσεις απαιτούν τη συλλογή βιοψίας από το έμβρυο, η οποία μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την εγκυμοσύνη.

Μη επεμβατικές εξετάσεις προγεννητικού ελέγχου

Οι μη επεμβατικές εξετάσεις προγεννητικού ελέγχου είναι οι πιο συνηθισμένες και περιλαμβάνουν:

  • Αξιολόγηση της αυχενικής διαφάνειας (ΑΔ): Αυτή η εξέταση πραγματοποιείται μεταξύ της 11ης και της 13ης εβδομάδας της κύησης και χρησιμοποιεί υπερηχογράφημα για να μετρήσει το πάχος της αυχενικής διαφάνειας, μια περιοχή υγρού πίσω από το κεφάλι του εμβρύου. Ένα αυξημένο πάχος της αυχενικής διαφάνειας μπορεί να υποδηλώνει την παρουσία χρωμοσωμικής ανωμαλίας.
  • Δοκιμή βιοχημικών δεικτών: Αυτή η εξέταση πραγματοποιείται μεταξύ της 11ης και της 13ης εβδομάδας της κύησης και αναλύει δείγματα αίματος της μητέρας για την ανίχνευση βιοχημικών δεικτών που μπορεί να υποδηλώνουν την παρουσία χρωμοσωμικής ανωμαλίας.
  • Μη επεμβατικός προγεννητικός έλεγχος (NIPT): Αυτή η εξέταση πραγματοποιείται μεταξύ της 10ης και της 20ης εβδομάδας της κύησης και αναλύει το ελεύθερο εμβρυϊκό DNA (cfDNA) στο αίμα της μητέρας για την ανίχνευση χρωμοσωμικών ανωμαλιών.

Επεμβατικές εξετάσεις προγεννητικού ελέγχου

Οι επεμβατικές εξετάσεις προγεννητικού ελέγχου περιλαμβάνουν:

  • Λήψη τροφοβλάστης: Αυτή η εξέταση πραγματοποιείται μεταξύ της 11ης και της 15ης εβδομάδας της κύησης και περιλαμβάνει τη συλλογή μικρού δείγματος ιστού από τον πλακούντα.
  • Αμνιοπαρακέντηση: Αυτή η εξέταση πραγματοποιείται μεταξύ της 16ης και της 20ης εβδομάδας της κύησης και περιλαμβάνει τη συλλογή δείγματος αμνιακού υγρού από τον αμνιακό σάκο.
  • Προκαρδιοκέντηση: Αυτή η εξέταση πραγματοποιείται μεταξύ της 18ης και της 22ης εβδομάδας της κύησης και περιλαμβάνει τη συλλογή δείγματος αίματος από την καρδιά του εμβρύου.

Ποιες εξετάσεις προγεννητικού ελέγχου πρέπει να κάνω;

Οι εξετάσεις προγεννητικού ελέγχου που θα κάνεις εξαρτώνται από την ηλικία σου, το ιατρικό ιστορικό σου και την πιθανότητα να έχεις παιδί με γενετική ανωμαλία.

Γυναίκες με αυξημένο κίνδυνο

Οι γυναίκες με αυξημένο κίνδυνο να έχουν παιδί με γενετική ανωμαλία, όπως οι γυναίκες άνω των 35 ετών, οι γυναίκες μεοικογενειακό ιστορικό γενετικών ανωμαλιών ή οι γυναίκες που έχουν διαγνωστεί με συγκεκριμένες ιατρικές παθήσεις, μπορεί να χρειαστεί να κάνουν περισσότερες εξετάσεις προγεννητικού ελέγχου.

Πώς θα λάβω τα αποτελέσματα των εξετάσεων προγεννητικού ελέγχου;

Τα αποτελέσματα των εξετάσεων προγεννητικού ελέγχου θα συζητηθούν με τον γιατρό σου. Ο γιατρός σου θα σε βοηθήσει να κατανοήσεις τα αποτελέσματα και να λάβεις τις κατάλληλες αποφάσεις για την εγκυμοσύνη σου.

Συμβουλές για προγεννητικό έλεγχο

  • Κλείσε ραντεβού με τον γυναικολόγο σου το συντομότερο δυνατό μετά την εγκυμοσύνη.
  • Ρώτα τον γιατρό σου ποιες εξετάσεις προγεννητικού ελέγχου είναι κατάλληλες για εσένα.

Μην διστάζεις να συζητήσεις με τον γιατρό σου τις ανησυχίες σου σχετικά με τις εξετάσεις προγεννητικού ελέγχου.

Αθανάσιος Γ. Παπανικολάου
Επιλέξτε το ραντεβού σας με video κλήση ή με επίσκεψη και κλείστε άμεσα ραντεβού.

Συμπληρώστε την φόρμα επικοινωνίας και θα σας καλέσουμε το συντομότερο.

Αθανάσιος Γ. Παπανικολάου

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας τηλεφωνικά στο (+30) 213 0374762 ή μπορείτε να συμπληρώσετε τη Φόρμα Επικοινωνίας ακόμα και για βιντεοκλήση και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας το συντομότερο.

TOP