Το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών είναι ένα μεταβολικό σύνδρομο που μπορεί να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τη γυναικεία γονιμότητα. Τείνει να εμφανίζεται ήδη από την εφηβική ηλικία και διαγιγνώσκεται συνήθως κατά τον γυναικολογικό υπέρηχο. Ουσιαστικά, πρόκειται για ένα σύνδρομο που επηρεάζει την ωοθηκική λειτουργία, ενώ δεν αποκλείεται να συνδέεται και με μεταβολικές διαταραχές.
Ποια είναι τα αίτια που προκαλούν το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών;
Δεν είναι ξεκάθαρο τι προκαλεί το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών. Στις περισσότερες περιπτώσεις, φαίνεται να συνδέεται με κληρονομικούς παράγοντες. Για αυτό, μια γυναίκα με κληρονομική προδιάθεση είναι σημαντικό να ελέγχεται σε νεαρή ηλικία. Βέβαια, έχει αποδειχθεί πως εκείνες που πάσχουν από το σύνδρομο παρουσιάζουν υπερβολική παραγωγή ινσουλίνης και περίσσεια ανδρογόνων.
Ποια είναι τα συμπτώματα;
Γυναίκες που πάσχουν από το σύνδρομο συνήθως εμφανίζουν τριχοφυΐα, ακμή, προβλήματα με το βάρος και τον εμμηνορροϊκό κύκλο τους. Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά του συνδρόμου είναι οι διαταραχές περιόδου, δηλαδή η έμμηνος ρύση είναι ασταθής και χρονικά αραιή (αραιομηνόρροια). Τέλος, γυναίκες με το συγκεκριμένο σύνδρομο διαγιγνώσκονται με πολυκυστικής υφής ωοθήκες υπερηχογραφικά.
Επιπλοκές που ενδέχεται να προκύψουν από το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών
Συνήθεις επιπλοκές που συνήθως σχετίζονται με το συγκεκριμένο σύνδρομο περιλαμβάνουν:
- Παχυσαρκία
- Καρδιαγγειακά προβλήματα
- Σακχαρώδης διαβήτης Τύπου ΙΙ
- Καρκίνος του ενδομητρίου
Σύνδρομο Πολυκυστικών ΩοθηκώνΤο Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών είναι μια ορμονική διαταραχή που μπορεί να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τη γυναικεία γονιμότητα
Πώς τίθεται η διάγνωση;
Η διάγνωση μπορεί να γίνει με απλό τρόπο. Ο ιατρός συλλέγει το ιατρικό ιστορικό της ασθενούς και εξετάζει το ενδεχόμενο ύπαρξης οικογενειακής προδιάθεσης. Έπειτα, ακολουθεί η κλινική εξέταση.
Το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών διαγιγνώσκεται κατά τη διάρκεια του υπερηχογραφικού ελέγχου που πραγματοποιείται είτε για προληπτικούς λόγους είτε στο πλαίσιο της διερεύνησης γονιμότητας. Στη συνέχεια, ο ιατρός μπορεί να συστήσει τη διενέργεια επιπλέον αιματολογικών εξετάσεων. Έτσι, εντοπίζονται τυχόν αυξημένες ποσότητες ανδρογόνων ή υψηλές τιμές χοληστερόλης.
Πώς το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών συνδέεται με την υπογονιμότητα;
Η σοβαρότερη επιπλοκή του συνδρόμου για τις γυναίκες που επιθυμούν να τεκνοποιήσουν είναι τα προβλήματα υπογονιμότητας που προκύπτουν. Αυτό συμβαίνει λόγω μη προσδιορισμού της ωορρηξίας της γυναίκας χρονικά και, συνήθως, λόγω κακής ποιότητας των ωαρίων.
Μπορεί να θεραπευτεί το σύνδρομο;
Ο γυναικολόγος θα εκτιμήσει την κατάσταση και λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερες ανάγκες της ασθενούς, θα προτείνει την κατάλληλη θεραπεία. Το πρώτο στάδιο αντιμετώπισης είναι η αερόβια άσκηση και η απώλεια βάρους (σε περίπτωση αυξημένου BMI). Έπεται η φαρμακευτική αγωγή είτε με τη χορήγηση φορμίνης ή τη λήψη αντισυλληπτικών. Τέλος, υπάρχουν διάφορα σκευάσματα που μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα των ωαρίων.
Ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε γυναίκας, ο ιατρός προσαρμόζει το θεραπευτικό πρωτόκολλο. Για παράδειγμα, σε περιπτώσεις υπογονιμότητας, ο ειδικός Γονιμότητας θα προτείνει στην ασθενή διάφορες θεραπείες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Έτσι, μπορεί να ακολουθήσει:
- Πρόκληση ωοθυλακιορρηξίας μέσω χορήγησης ορμονών (γοναδοτροπινών)
- Ενδομήτρια Σπερματέγχυση IUI
- Εξωσωματική Γονιμοποίηση IVF
Ο ειδικός Γονιμότητας Αθ. Παπανικολάου αναλαμβάνει να ανακαλύψει τη βαθύτερη αιτία που στέκεται εμπόδιο στην υπογονιμότητα. Έτσι, εάν κατά τη διερεύνηση γονιμότητας διαγνωσθεί το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών, λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προσφέρει ιδανικές λύσεις. Ο ιατρός έχει πολυετή εμπειρία στην Εξωσωματική Γονιμοποίηση και διατελεί επιστημονικός συνεργάτης της Μαιευτικής Κλινικής ΙΑΣΩ. Μάλιστα, είναι εξειδικευμένο στέλεχος του Κέντρου Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής Institute of Life. Επικοινωνήστε μαζί μας και προγραμματίστε το δικό σας ραντεβού με τον ιατρό!