Είναι γεγονός ότι μία από τις πιο κοινές αιτίες για επίσκεψη στο γυναικολόγο μέσα στο καλοκαίρι είναι η εμφάνιση κάποιας κολπίτιδας. Οι κολπίτιδες ταλαιπωρούν πολύ μεγάλο ποσοστό των γυναικών και αρκετές φορές υποτροπιάζουν, με αποτέλεσμα άσχημα συμπτώματα και ενοχλήσεις, όπως καύσος, κνησμός και δύσοσμες εκκρίσεις.
Τί συμβαίνει όμως και το καλοκαίρι οι κολπίτιδες εμφανίζονται πιο συχνά, με αποτέλεσμα να βρισκόμαστε σε δύσκολη κατάσταση στα μέσα των διακοπών;
Η πιο κοινή κολπίτιδα είναι η μυκητασιακή κολπίτιδα οφειλόμενη κυρίως στον μύκητα Candida albigans, από όπου έχει πάρει και το όνομα της, καντιντίαση. Ο μύκητας, ως γνωστό αναπτύσσεται κυρίως στη ζέστη και στην υγρασία, επομένως η θάλασσα, τα βρεγμένα μαγιό, η υψηλή θερμοκρασία και η άμμος αποτελούν ευνοϊκούς παράγοντες ανάπτυξης των μυκήτων. Επιπλέον, λόγω της χαλαρότητας των διακοπών, οι κανόνες υγιεινής δεν τηρούνται το ίδιο, αφού δεν βρισκόμαστε στο σπίτι μας. Επίσης, θάλασσες γεμάτες από πλήθος κόσμου και όχι τόσο καθαρές μπορεί να ευνοήσουν την ανάπτυξη κάποιων μικροοργανισμών. Οι διατροφικές συνήθειες, όπως η κατανάλωση παραπάνω γλυκών και παγωτών κατά τους θερινούς μήνες και η αύξηση κατανάλωσης αλκοολούχων ποτών, βοηθούν στη διαφοροποίηση του PH του κόλπου, με συνέπεια την ανάπτυξη μικροοργανισμών και τη δημιουργία κολπίτιδων. Και μην ξεχνάς, ότι οι κολπίτιδες μπορούν να οδηγήσουν και σε ουρολοιμώξεις.
Πως μπορείς όμως να αποφύγεις αυτές τις δύσκολες καταστάσεις κατά τη διάρκεια των διακοπών σου?
Ο δρ Παπανικολάου σου δίνει έξι σημαντικές συμβουλές.
1. Μην μένεις πολλές ώρες με βρεγμένο μαγιό και, αν έχεις τη δυνατότητα, να το αλλάζεις.
2. Ενα ντους με καθαρό νερό μετά τη βουτιά στη θάλασσα μπορεί να βοηθήσει.
3. Κράτα πάντα καθαρή την πετσέτα θαλάσσης, και όχι γεμάτη άμμο.
4. Απόφευγε τα στενά ρούχα και προτίμησε να φοράς βαμβακερά εσώρουχα (και όχι εσώρουχα από συνθετικές ίνες).
5. Πρόσεξε τη διατροφή σου. Φρόντισε να είναι πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και γαλακτοκομικά προϊόντα (όπως γιαούρτι). Επίσης, μην αμελείς να καταναλώνεις αρκετή ποσότητα από νερό.
6. Σε περίπτωση εγκυμοσύνης, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, καθώς μία λοίμωξη μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρη ρήξη υμένων με όλες τις συνέπειες της προωρότητας. Για το λόγο αυτό, η έγκυος καλό είναι να συμβουλεύεται πάντα το γυναικολόγο της.
Φυσικά, σε περίπτωση εμφάνισης των συμπτωμάτων, θα πρέπει να απευθυνθείς στον γυναικολόγο σου, προκειμένου να δοθεί η κατάλληλη θεραπεία ανάλογα το μικρόβιο. Η συγχορήγηση προβιοτικών φαίνεται ότι έχει θέση στη θεραπεία. Πολλές φορές είναι απαραίτητη η αγωγή και για τον σύντροφο.
Η πρόληψη, λοιπόν, και η άμεση αντιμετώπιση της κολπίτιδας, είναι σημαντικές ώστε να συνεχίσεις ξέγνοιαστη τις διακοπές σου.