Είναι γνωστό ότι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης η μέλλουσα μητέρα πρέπει να προσέξει ιδιαιτέρως τη διατροφή της. Η σωστή διατροφή αποτελεί πολύ σημαντικό ρόλο τόσο για τον ίδιο τον οργανισμό της μητέρας όσο και για την ανάπτυξη του οργανισμού του εμβρύου που κυοφορεί. Υπάρχουν τροφές που θα πρέπει να αποφεύγονται και άλλες που υποστηρίζουν μία εγκυμοσύνη. Ας δούμε λοιπόν τα κυριότερα ιχνοστοιχεία και βιταμίνες που κρύβονται μέσα στις τροφές και είναι απαραίτητα στην κύηση.
Οι βιταμίνες είναι οργανικά στοιχεία τα οποία βρίσκονται σε όλους τους ζωντανούς οργανισμούς, τόσο στους ζωικούς όσο και στους φυτικούς. Είναι απαραίτητοι για την ανάπτυξη, για την υγεία και για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού. Οι βιταμίνες έχουν επίσης, θετική επίδραση στην ανάπτυξη του εμβρύου και του νεογνού. Κατά τη διάρκεια των 9 μηνών της κύησης η ανάγκη για πρόληψη βιταμινών αυξάνει από 10% μέχρι 50%. Εκτός από κάποιες εξαιρέσεις, οι βιταμίνες δεν μπορούν να σχηματιστούν από τον ίδιο τον ανθρώπινο οργανισμό, για αυτό πρέπει να βρίσκονται σε κατάλληλες ποσότητες σε κάθε τραπέζι.
Βιταμίνη Α
Η βιταμίνη Α συμβάλει στην εύρυθμη λειτουργία του ανοσοποιητικού και παίζει σημαντικό ρόλο στην όραση. Συμμετέχει επίσης στη διαδικασία της διαφοροποίησης των κυττάρων. Βρίσκεται στο συκώτι, στα αυγά και σε κάποια ψάρια.
Βιταμίνη Β9 ή Φυλλικό οξύ
Η βιταμίνη Β9, γνωστή και ως φυλλικό οξύ, είναι πολύ σημαντική στη διάρκεια της κύησης. Οι ανάγκες αυξάνουν κατά την εγκυμοσύνη και η σωστή κατανάλωσή της παίζει προστατευτικό ρόλο από νευρολογικές διαταραχές του εμβρύου, όπως η δισχιδής ράχη. Πλέον η πρόληψη του φυλλικού οξέος συνιστάται ακόμα και 3 μήνες πριν τη σύλληψη. Η ημερήσια ανάγκη στην εγκυμοσύνη είναι 400mgr, αλλά σε διάφορες περιπτώσεις μπορεί να φτάσει τα 4mg. Βρίσκεται στο συκώτι, στα μπρόκολα, στα σπαράγγια, στις αγκινάρες και στο σπανάκι.
Βιταμίνη Β12
Η βιταμίνη Β12 συμβάλει στο φυσιολογικό σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων, στην ομαλή λειτουργία του ανοσοποιητικού και στη μείωση της κόπωσης. Τα τρόφιμα που περιέχουν βιταμίνη Β12 είναι κυρίως ζωικής προέλευσης. Το συκώτι και κάποια ψάρια κυρίως περιέχουν τις μεγαλύτερες ποσότητες, αλλά μπορεί να βρεθεί και στα αυγά και σε μερικά τυριά.
Βιταμίνη C
Η βιταμίνη C ενισχύει τον αμυντικό μηχανισμό του οργανισμού και προστατεύει τα κύτταρα από το οξειδωτικό stress. Επίσης αυξάνει την απορρόφηση του σιδήρου. Βρίσκεται στα εσπεριδοειδή, στη ντομάτα, το kiwi, τις φράουλες αλλά και στο μπρόκολο και στις πράσινες σαλάτες.
Βιταμίνη D
Η βιταμίνη D παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση των οστών και στη φυσιολογική πρόσληψη και χρησιμοποίηση από τον οργανισμό του ασβεστίου και του φωσφόρου. Περιέχεται σε τροφές όπως ο μπακαλιάρος, ο σολομός, ο τόνος, ο κρόκος αυγού και σε μερικά τυριά. Η βιταμίνη D μπορεί να συντεθεί και από το δέρμα κάτω από την επίδραση του ήλιου.
Βιταμίνη Κ
Η βιταμίνη Κ συμβάλλει στην πήξη του αίματος και συμμετέχει στην ανάπτυξη και διατήρηση των οστών. Περιέχεται κυρίως στα μπρόκολα, στο σπανάκι και στο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο.
Τα ιχνοστοιχεία και αυτά με τη σειρά τους διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο σε βασικές λειτουργίες του οργανισμού μας όπως στο σχηματισμό των οστών και των δοντιών, στο μυϊκό και στο νευρικό σύστημα.
Το Ασβέστιο
Σημαντικό πολύ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης για το σχηματισμό και τη διατήρηση των οστών. Οι τροφές που περιέχουν ασβέστιο είναι το γάλα και τα παράγωγά του. Επίσης, βρίσκεται στις αντζούγιες και σε κάποια λαχανικά.
Το Μαγνήσιο
Το μαγνήσιο συμβάλει στη μείωση της κούρασης, στη φυσιολογική λειτουργία του μεταβολισμού καθώς και στη μυϊκή δραστηριότητα. Μπορεί να βρεθεί στα δημητριακά, στα αποξηραμένα φρούτα, στα όσπρια και στο κακάο.
Ο Σίδηρος
Ο σίδηρος παίζει σημαντικό ρόλο στο σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων και στη μεταφορά του οξυγόνου στον οργανισμό. Περιέχεται στο κρέας, στα ξηρά φρούτα, στα δημητριακά και σε κάποια λαχανικά.
Παρατηρώντας λοιπόν τον τόσο σημαντικό ρόλο των βιταμινών και των ιχνοστοιχείων για των ανθρώπινο οργανισμό και για της ζωτικής σημασίας λειτουργίες του, συμπεραίνουμε την ανάγκη τη σωστής και ισορροπημένης διατροφής της εγκύου. Η έγκυος πρέπει από το πρώτο κιόλας τρίμηνο να διαμορφώσει τις διατροφικές της συνήθειες αφού πρώτα συμβουλευτεί το γυναικολόγο της και ειδικούς διατροφολόγους.
Στην απαραίτητη καθημερινή ανάγκη των βιταμινών και των ιχνοστοιχείων έρχονται να βοηθήσουν και τα συμπληρώματα που χορηγούνται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.