Διατήρηση Γονιμότητας

Η διατήρηση γονιμότητας στις μέρες μας φαίνεται να είναι όλο και πιο επιτακτική. Ο σύγχρονος τρόπος ζωής, το στρες, το κάπνισμα και άλλοι παράγοντες τείνουν να επηρεάζουν αρνητικά τη γονιμότητα. Αλλά όχι μόνο αυτό. Αποτελεί πλέον κοινωνικό φαινόμενο, ειδικά στις δυτικές κοινωνίες, οι γυναίκες να προσπαθούν να δημιουργήσουν την οικογένεια τους σε προχωρημένη ηλικία.

Γιατί η διατήρηση γονιμότητας απασχολεί τις γυναίκες;

Σήμερα, η ανάγκη των γυναικών για επαγγελματική εξέλιξη, οδηγεί στη δημιουργία οικογένειας σε μεγαλύτερες ηλικίες. Ωστόσο, η ηλικία ως γνωστό αποτελεί τον κυριότερο παράγοντα της γυναικείας υπογονιμότητας. Όσο μεγαλύτερη είναι η ηλικία της γυναίκας, τόσο μειώνεται η ωοθηκική επάρκεια, η ποιότητα και η ποσότητα των ωαρίων.

Συμβουλές για τη διατήρηση γονιμότητας

Ένα ζευγάρι μπορεί να φροντίσει για τη διατήρηση γονιμότητας ακολουθώντας τις παρακάτω συμβουλές:

 • Ακολουθείστε μια υγιεινή διατροφή
 • Βάλτε στη ζωή σας την αερόβια άσκηση
 • Ελέγξτε το βάρος σας
 • Μειώστε το καθημερινό και έντονο στρες
 • Αποφύγετε το αλκοόλ
 • Φροντίστε για την υγεία του σώματός σας
 • Αποφύγετε το κάπνισμα

Βέβαια, δεν μπορεί να σας εγγυηθεί κάποιος πως ακολουθώντας τις παραπάνω συμβουλές θα πετύχετε τη διατήρηση της γονιμότητας σας. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που ευθύνονται για την υπογονιμότητα στις μέρες μας. Υπάρχουν, όμως, και ιατρικές λύσεις που σας βοηθούν να διατηρήσετε τη γονιμότητά σας με εγκεκριμένους τρόπους.

Ποια είναι η λύση για τη διατήρηση γονιμότητας;

Η επιστήμη και η τεχνολογία μας δίνουν πλέον τη δυνατότητα να φυλάξουμε και να συντηρήσουμε το γεννητικό μας υλικό, είτε του άνδρα είτε της γυναίκας. Το τελευταίο διάστημα, όλο και περισσότερο, γίνεται λόγος για την επιλογή μιας γυναίκας να καταψύξει τα ωάρια της ή αλλιώς να τα κρυοσυντηρήσει με τη μέθοδο της κρυοσυντήρησης ωαρίων.

Η μέθοδος της κρυοσυντήρησης των ωαρίων είναι απολύτως ασφαλής και έχει δώσει ήδη πολλά υγιή μωρά παγκοσμίως. Με την κατάψυξη ωαρίων ουσιαστικά σταματάει το βιολογικό ρολόι των ωαρίων τη στιγμή της λήψης αυτών. Επομένως, η σκέψη για αυτήν την επιλογή έχει γίνει πιο έντονη τα τελευταία χρόνια προκειμένου η γυναίκα να ολοκληρώσει την οικογένεια της.

Ποιες γυναίκες είναι υποψήφιες;

Υποψήφιες είναι οι γυναίκες που επιθυμούν να διατηρήσουν την γονιμότητά τους για πολλούς λόγους. Για παράδειγμα:

 • Δεν έχουν στον άμεσο οικογενειακό προγραμματισμό τους τη δημιουργία οικογένειας
 • Η ηλικία τους κοντεύει τα 35 έτη
 • Έχουν οικογενειακό ιστορικό πρόωρης ωοθηκικής ανεπάρκειας
 • Πρόκειται να υποβληθούν σε χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία, λόγω διαγνωσμένης κακοήθειας. Είναι σημαντικό να ενημερωθούν οι γυναίκες αυτές ότι έχουν τη δυνατότητα να διατηρήσουν τη γονιμότητα τους πριν ξεκινήσουν κάποια μορφή θεραπείας.

Ποια είναι η διαδικασία για την κρυοσυντήρηση ωαρίων;

Η διαδικασία της κρυοσυντήρησης ωαρίων προαπαιτεί αρχικά μία συμβολαιογραφική πράξη. Έπειτα, η διαδικασία είναι πολύ απλή.

Ο ιατρός εξετάζει το ατομικό ιστορικό της γυναίκας και την κατάσταση των ωοθηκών της. Ανάλογα με το πόρισμα, επιλέγεται το κατάλληλο φαρμακευτικό πρωτόκολλο λίγων ημερών για τη διέγερση των ωοθηκών. Κατά τη διάρκεια της διέγερσης συνήθως χρειάζονται 2 – 3 υπερηχογραφικοί έλεγχοι, ώστε ο ιατρός να παρακολουθεί τη διαδικασία.

Λίγο πριν την ωορρηξία, ο ειδικός Γυναικολόγος Αναπαραγωγής, με τη μέθοδο της ωοληψίας, συλλέγει τα ωάρια που έχουν προκύψει. Τα ωάρια αυτά συντηρούνται με την μέθοδο της υαλοποίησης.

Τι είναι η υαλοποίηση;

Η υαλοποίηση είναι μία σχετικά καινούρια μέθοδος που έχει την ιδιότητα να διατηρεί τα ωάρια σε καλή κατάσταση, ακόμα και μετά την απόψυξή τους. Η μέθοδος της υαλοποίησης βελτίωσε δραματικά τα ποσοστά επιτυχίας γονιμοποίησης.

Έτσι, τα ωάρια διατηρούνται σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες (-196ο C) και μπορούν να παραμείνουν εκεί για πολλά χρόνια. Όταν η γυναίκα τα χρειαστεί, πραγματοποιείται απόψυξη των ωαρίων που είναι σε πολύ καλή ποιότητα και αντιστοιχούν σε γυναίκα μικρότερης ηλικίας (ηλικία τη στιγμή της λήψης).

Μέχρι πότε μπορούν να διατηρηθούν τα ωάρια;

Δεν υπάρχει χρονικός περιορισμός για τα χρόνια που μπορούν να διατηρηθούν τα ωάρια. Ωστόσο, σύμφωνα με την υπάρχουσα νομοθεσία, θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν, αν η γυναίκα το επιθυμεί, μέχρι τη συμπλήρωση των 50 χρόνων της.

Ανάλογα την περίπτωση και τις προσωπικές ανάγκες της γυναίκας, υπάρχει η δυνατότητα να καταφύγουμε στη μέθοδο συντήρησης του ωοθηκικού της ιστού.

Τι μπορεί να κάνει ένας άνδρας για τη διατήρηση γονιμότητας;

Ο άντρας μπορεί να φυλάξει το σπέρμα. Μάλιστα όλο και περισσότερες μελέτες μας δείχνουν πως η ηλικία του άντρα παίζει και αυτή ρόλο στην ποιότητα του σπέρματος και κατ’ επέκταση στη δυνατότητα γονιμοποίησης. Αντίστοιχα με τη γυναίκα, μπορεί να διατηρηθεί και ο ορχικός ιστός.

​Ο Γυναικολόγος Αναπαραγωγής Αθανάσιος Παπανικολάου εξειδικεύεται σε θέματα υπογονιμότητας και Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής. Έχει παρακολουθήσει πλήθος σεμιναρίων για θέματα αναπαραγωγής και εξωσωματικής γονιμοποίησης, ενώ συνεχίζει να ενημερώνεται συνεχώς σχετικά με τις νέες μεθόδους. Ο ιατρός ενθαρρύνει τις γυναίκες να ελέγξουν την ωοθηκική τους επάρκεια και να ενημερωθούν για την επιλογή της κρυοσυντήρησης των ωαρίων τους. Προγραμματίστε κι εσείς το ραντεβού σας μαζί του!

Αθανάσιος Γ. Παπανικολάου
Επιλέξτε το ραντεβού σας με video κλήση ή με επίσκεψη και κλείστε άμεσα ραντεβού.

Συμπληρώστε την φόρμα επικοινωνίας και θα σας καλέσουμε το συντομότερο.

Αθανάσιος Γ. Παπανικολάου

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας τηλεφωνικά στο (+30) 213 0374762 ή μπορείτε να συμπληρώσετε τη Φόρμα Επικοινωνίας ακόμα και για βιντεοκλήση και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας το συντομότερο.

TOP