Υστεροσκόπηση

Με τον όρο υστεροσκόπηση αναφερόμαστε στην επισκόπηση του εσωτερικού της μήτρας από το γυναικολόγο. Η υστεροσκόπηση μπορεί να διενεργηθεί είτε διαγνωστικά, δηλαδή με απλή παρατήρηση της ενδομητρικής κοιλότητας και του ενδοτραχήλου, είτε επεμβατικά (χειρουργικά) όταν ακολουθείται από κάποια ενέργεια.

Υστεροσκόπηση: Με ποιο τρόπο πραγματοποιείται;

Ο τρόπος με τον οποία πραγματοποιείται η υστεροσκόπηση έγκειται στην είσοδο ενός λεπτού σωλήνα, μικρής διαμέτρου, διαμέσου του τραχήλου, στο εσωτερικό της μήτρας. Ο σωλήνας αυτός είναι συνδεδεμένος με μία φωτεινή πηγή και φέρει μαζί του κάμερα, η οποία έχει τη δυνατότητα να καταγράφει την εικόνα. Επιπλέον, μέσω αυτού του αυλού ο γυναικολόγος είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει διάφορα χειρουργικά εργαλεία.

Υστεροσκόπηση: Ποιος είναι ο ρόλος της;

Ο ρόλος της υπεροσκόπησης είναι εξαιρετικά σημαντικός. Πιο συγκεκριμένα, μέσω της υστεροσκόπησης διαγιγνώσκεται έγκαιρα και έγκυρα κάποια πιθανή παθογένεια της μήτρας.

Η υστεροσκόπηση ενδείκνυται σε περιπτώσεις γυναικών όπου έρχονται αντιμέτωπες με:

  • Έντονο πόνο και αιμορραγία κατά την περίοδο της εμμήνου ρύσεως
  • Αιμορραγία έπειτα από την εμμηνόπαυση
  • Επαναλαμβανόμενες αποβολές που υποδεικνύουν μεγάλες πιθανότητες υπογονιμότητας
  • Μη φυσιολογικά αποτελέσματα της εξέτασης Τεστ Παπανικολάου
  • Στα μη φυσιολογικά αποτελέσματα εντάσσονται οι πολύποδες (ενδομητρικοί ή ενδοτραχηλικοί) , οι συμφύσεις, τα υποβλεννογόνια ινομυώματα κ.α.

Πότε πρέπει να υποβληθώ σε χειρουργική υστεροσκόπηση;

Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω η υστεροσκόπηση βρίσκει εφαρμογή σε διάφορες γυναικολογικές παθήσεις. Για να συγκεκριμενοποιήσουμε τα λεγόμενά μας, η διαγνωστική υτεροσκόπηση μπορεί να μετατραπεί σε επεμβατική αφαιρώντας τον πολύποδα ή το ινομύωμα (υπό προϋποθέσεις) τα οποία αποτελούν μη καρκινικές αναπτύξεις, παίρνοντας ιστολογικό υλικό από το ενδομήτριο ακόμα και αποκαθιστώντας ανατομικές ανωμαλίες της μήτρας όπως κάποιο διάφραγμα.

Επιπλέον, η υστεροσκόπηση αποτελεί μια μέθοδο η οποία χρησιμοποιείται στη διευρεύνηση της υπογονιμότητας ή σε περιπτώσεις επαναλαμβανόμενων αποτυχιών εμφύτευσης μετά από εμβρυομεταφορές. Επιπροσθέτως, αξίζει να αναφερθεί ότι η υστεροσκόπηση συνιστά εκ των άλλων μία διαδικασία της οποίας η διάρκεια είναι σύντομη και ο απαιτούμενος χειρουργικός χρόνο για την υλοποίησης της επέμβασης μπορεί να διαρκέσει από 10 έως 30 λεπτά ανάλογα με την κάθε περίπτωση.
Τέλος, η διαδικασία της χειρουργικής υστεροσκόπησης πραγματοποιείται είτε με μέθη είτε χωρίς αναισθησία σε περιπτώσεις διαγνωστικής υστετροσκόπησης.

Ποια είναι η περίοδος ανάρρωσης;

Το διάστημα το οποίο απαιτείται προκειμένου ο ασθενής να ολοκληρώσει την ανάρρωσή του έπειτα από την χειρουργική υστεροσκόπησης εξαρτάται από τον σκοπό της υστεροσκόπησης. Σε περιπτώσεις όπου η υστεροσκόπηση δεν είναι μόνο διαγνωστική προτείνεται να αποφευχθεί η σεξουαλική επαφή για διάρκεια μίας εβδομάδας προκειμένου να μειωθούν οι πιθανότητες μόλυνσης.

Πιθανά Συμπτώματα Υπεροσκόπησης

Ορισμένα από τα συμπτώματα που μπορεί να κάνουν την εμφάνισή τους κατά τη διάρκεια της ανάρρωσης είναι:

  • Κράμπες
  • Μικρή Αιμορραγία
  • Ζάλη
  • Ήπιας μορφής Ναυτία

Σημαντικό είναι να αναφερθεί ότι προκειμένου η ασθενής να κατευνάσει τον πόνο και τα ενοχλητικά συμπτώματα μπορεί να λάβει κάποιο παυσίπονο και να αποφευχθεί η κατάποση ασπιρίνης ή άλλων φαρμάκων τα οποία επιφέρουν αύξηση της αιμορραγίας.

Ποιοι κίνδυνοι ενέχουν μετά τη διαδικασία της υστεροσκόπησης;

Η χειρουργική υστεροσκόπηση αποτελεί μία από τις πιο ασφαλείς μεθόδους για την ασθενή. Παρόλα αυτά όπως σε κάθε επεμβατική μέθοδο υπάρχει ένα μικρό ποσοστό πιθανών επιπλοκών. Πιο συγκεκριμένα, μερικές από τις επιπλοκές τις οποίες μπορεί να κάνουν την εμφάνισή τους μετά τη χειρουργική υστεροσκόπηση είναι κάποιου είδους μόλυνση ή αιμορραγίας της περιοχής.

​Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της υστεροσκόπησης;

Το κυριότερο πλεονέκτημα της υστεροσκόπησης είναι ότι η ιατρική πράξη γίνεται υπό οπτική παρακολούθηση μέσω της κάμερας και η οποιαδήποτε ενέργεια είναι στοχευμένη. Επιπλέον, αποτελεί μία παραπάνω επιλογή για τον σύγχρονο γυναικολόγο ιδιαιτέρως στην αντιμετώπιση άτοκων γυναικών.

Ο Μαιευτήρας – Γυναικολόγος Αθανάσιος Παπανικολάου διαθέτει μεγάλη εμπειρία σε όλο το φάσμα της Γυναικολογίας και της Εξωσωματικής Γονιμοποίησης. Έχει αποδεδειγμένα δείξει ότι αντιμετωπίζει με αποτελεσματικότητα και διακριτικότητα ακόμη και τις πιο απαιτητικές περιπτώσεις γυναικών. Οι υψηλής ποιότητας υπηρεσίες σε συνδυασμό με την επαγγελματικότητα που υποδεικνύει αποτελούν την βάση μίας επιτυχημένης σχέσης με την εκάστοτε ασθενή.

Αθανάσιος Γ. Παπανικολάου
Επιλέξτε το ραντεβού σας με video κλήση ή με επίσκεψη και κλείστε άμεσα ραντεβού.

Συμπληρώστε την φόρμα επικοινωνίας και θα σας καλέσουμε το συντομότερο.

Αθανάσιος Γ. Παπανικολάου

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας τηλεφωνικά στο (+30) 213 0374762 ή μπορείτε να συμπληρώσετε τη Φόρμα Επικοινωνίας ακόμα και για βιντεοκλήση και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας το συντομότερο.

TOP