Σπερματέγχυση

Τι είναι η σπερματέγχυση;

Η σπερματέγχυση ή αλλιώς ενδομητρική σπερματέγχυση (IUI) είναι μια από τις πλέον συνήθεις μεθόδους Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής. Χρησιμοποιείται ευρέως από πολλά ζευγάρια, ενώ επιλέγεται πολλές φορές πριν η γυναίκα ξεκινήσει έναν κύκλο εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Όπως ακριβώς ορίζει και η ίδια η λέξη, με τον όρο σπερματέγχυση εννοείται η εναπόθεση ενός δείγματος σπέρματος κατευθείαν στην ενδομητρική κοιλότητα. Το σπέρμα που χρησιμοποιείται είναι κατάλληλα επεξεργασμένο στο εργαστήριο και έτσι τελικά επιλέγεται το καλύτερο και το πιο «δυνατό».

Με τη διαδικασία αυτή, έχουμε ένα ποιοτικό σπέρμα, ενώ παράλληλα, παρακάμπτονται άλλα εμπόδια στην πορεία του σπέρματος, όπως είναι σε κάποιες περιπτώσεις ο τραχηλικός παράγοντας. Έτσι, αυξάνονται οι πιθανότητες γονιμοποίησης του ωαρίου.

Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή & Σπερματέγχυση

Η σπερματέγχυση είναι μια ανώδυνη και ασφαλής διαδικασία. Επιλέγεται σε περιπτώσεις υπογονιμότητας, όταν δηλαδή δεν προκύπτει εγκυμοσύνη παρόλο που το ζευγάρι έχει ελεύθερες σεξουαλικές επαφές. Ένα από τα πλεονεκτήματα της μεθόδου είναι ότι δεν έχει μεγάλο οικονομικό κόστος.

Βέβαια, κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και η γνώμη του ειδικού ιατρού είναι σημαντική. Ο εξειδικευμένος Γυναικολόγος Αναπαραγωγής λαμβάνει υπόψη όλες τις παραμέτρους, όπως το ιατρικό ιστορικό του ζευγαριού και τις ιδιαίτερες ανάγκες τους. Έπειτα, είναι σε θέση να προτείνει την κατάλληλη θεραπεία για εκείνους.

Σε ποιες περιπτώσεις ενδείκνυται η σπερματέγχυση;

Η σπερματέγχυση ενδείκνυται σε περιπτώσεις υπογονιμότητας που οφείλονται κυρίως στον ανδρικό παράγοντα. Για παράδειγμα, ο άντρας ενδέχεται να έχει ελαφρές ή ήπιες αλλοιώσεις του σπέρματος κυρίως στην κινητικότητα και τη συγκέντρωση. Η διάγνωση αυτών των παραμέτρων προκύπτει μετά από σπερμοδιάγραμμα.

Ποιος είναι ο σκοπός της σπερματέγχυσης;

Σκοπός της σπερματέγχυσης είναι η γονιμοποίηση του ωαρίου και τελικά η εγκυμοσύνη. Για να γίνει αυτό, πραγματοποιείται ωοθυλακιορρηξία είτε σε φυσικό κύκλο είτε μετά τη χορήγηση ορμονών. Για αυτό το λόγο, η εναπόθεση του σπέρματος πραγματοποιείται σε συγκεκριμένη χρονική στιγμή.

Η σπερματέγχυση είναι μια ανώδυνη και ασφαλής διαδικασία, η οποία ενδείκνυται σε περιπτώσεις υπογονιμότητας που οφείλονται κυρίως στον ανδρικό παράγοντα.

Προετοιμασία

Πριν τη σπερματέγχυση, ο ιατρός θα σας εξηγήσει λεπτομερώς ποια είναι η διαδικασία και τι είναι αυτό που θα πρέπει να περιμένετε. Όταν πλέον έχετε συμφωνήσει το πότε θα γίνει η σπερματέγχυση, φροντίστε ώστε να απέχετε από σεξουαλικές επαφές για τουλάχιστον 3 ημέρες.

Τι περιλαμβάνει η διαδικασία;

Η διαδικασία της σπερματέγχυσης προϋποθέτει αρχικά τη συλλογή και τον έλεγχο του σπέρματος. Για αυτό, ο άνδρας θα πρέπει να δώσει δείγμα σπέρματος δύο ώρες πριν στο εργαστήριο.

Η εναπόθεση του κατάλληλου επεξεργασμένου σπέρματος γίνεται με τη γυναίκα σε κλασσική γυναικολογική θέση, χωρίς αναισθησία. Με τη βοήθεια ενός πολύ μικρού καθετήρα, ο εξειδικευμένος Γυναικολόγος Αναπαραγωγής τοποθετεί το σπέρμα εντός της μήτρας δια μέσω του τραχήλου. Αφού ελέγξει πως όλα έχουν πάει καλά, στο τέλος, με λεπτές κινήσεις ακριβείας αφαιρεί τον καθετήρα.

Η διαδικασία είναι απολύτως ανώδυνη και πραγματοποιείται σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα.

Πώς γνωρίζει ο ιατρός ότι είναι η κατάλληλη στιγμή για την σπερματέγχυση;

Η κατάλληλη χρονική στιγμή της σπερματέγχυσης γίνεται με υπερηχογραφικό έλεγχο των ωοθηκών και προετοιμασίας του ενδομητρίου. Δεδομένου πως το ωάριο πρέπει να γονιμοποιηθεί εντός 12 – 24 ωρών μετά την ωοθυλακιορρηξία, η επιλογή της κατάλληλης στιγμής είναι εξαιρετικά σημαντική.

Τι ακολουθεί την σπερματέγχυση;

Περίπου δύο εβδομάδες μετά, η γυναίκα θα μπορεί να κάνει τεστ εγκυμοσύνης. Εάν τυχόν το αποτέλεσμα είναι αρνητικό, τότε το ζευγάρι μπορεί να προσπαθήσει εκ νέου. Συμβουλευτείτε τον ειδικό ιατρό για να σας προτείνει την κατάλληλη θεραπεία που ταιριάζει στις δικές σας ανάγκες!

Ο Αθ. Παπανικολάου είναι Μαιευτήρας – Γυναικολόγος με εξειδίκευση στην Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή. Με σπουδές στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ο ιατρός έχει πολυετή εμπειρία στην αντιμετώπιση ακόμα και των πιο απαιτητικών περιπτώσεων. Στόχος του είναι να προσφέρει υπηρεσίες υψηλής ποιότητας προσαρμοσμένες στις ιδιαίτερες ανάγκες του κάθε ζευγαριού. Ρωτήστε τον για τη νέα εξέταση σπέρματος που προσθέτει περισσότερες πληροφορίες!

Αθανάσιος Γ. Παπανικολάου
Επιλέξτε το ραντεβού σας με video κλήση ή με επίσκεψη και κλείστε άμεσα ραντεβού.

Συμπληρώστε την φόρμα επικοινωνίας και θα σας καλέσουμε το συντομότερο.

Αθανάσιος Γ. Παπανικολάου

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας τηλεφωνικά στο (+30) 213 0374762 ή μπορείτε να συμπληρώσετε τη Φόρμα Επικοινωνίας ακόμα και για βιντεοκλήση και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας το συντομότερο.

TOP