Παθολογία κύησης

Η παθολογία της κύησης είναι η μελέτη και η αντιμετώπιση των παθολογικών καταστάσεων που μπορεί να εμφανιστούν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αυτές οι καταστάσεις μπορεί να επηρεάσουν τη μητέρα, το έμβρυο ή και τα δύο.

Οι πιο κοινές παθολογικές καταστάσεις της κύησης περιλαμβάνουν:

  • Προεκλαμψία: Πρόκειται για μια σοβαρή επιπλοκή της κύησης που χαρακτηρίζεται από υψηλή αρτηριακή πίεση και πρωτεΐνες στα ούρα. Μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρο τοκετό, αποκόλληση πλακούντα και ακόμη και θάνατο της μητέρας ή του εμβρύου.
  • Υπερέμεση: Πρόκειται για μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από έντονη ναυτία και έμετο, οι οποίοι μπορεί να οδηγήσουν σε αφυδάτωση και απώλεια βάρους.
  • Σακχαρώδης διαβήτης κύησης: Πρόκειται για μια μορφή διαβήτη που εμφανίζεται για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για επιπλοκές της κύησης, όπως η προεκλαμψία και ο πρόωρος τοκετός.
  • Λοιμώξεις: Οι λοιμώξεις, όπως η λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος, η λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος και η λοίμωξη του στόματος, μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο για επιπλοκές της κύησης, όπως η αποβολή και ο πρόωρος τοκετός.
  • Υπερβολικό βάρος ή παχυσαρκία: Το υπερβολικό βάρος ή η παχυσαρκία μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο για επιπλοκές της κύησης, όπως ο διαβήτης κύησης, η προεκλαμψία και ο πρόωρος τοκετός.
  • Καταγωγή από αναπτυσσόμενες χώρες: Οι γυναίκες που προέρχονται από αναπτυσσόμενες χώρες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για επιπλοκές της κύησης, όπως η μητρική θνησιμότητα, η πρόωρη θνησιμότητα και η γέννηση νεογνών με χαμηλό βάρος γέννησης.

Η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση των παθολογικών καταστάσεων της κύησης μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση των αποτελεσμάτων για τη μητέρα και το έμβρυο.

Είναι σημαντικό να ενημερώνουμε τις έγκυες γυναίκες για τους παράγοντες κινδύνου για παθολογικές καταστάσεις της κύησης και να τις ενθαρρύνουμε να κάνουν τακτικά προληπτικά ιατρικά ραντεβού. Είναι επίσης σημαντικό να διασφαλίσουμε ότι οι έγκυες γυναίκες έχουν πρόσβαση σε ποιοτική υγειονομική περίθαλψη, ώστε να μπορούν να λάβουν έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία σε περίπτωση που εμφανιστούν παθολογικές καταστάσεις.

Εδώ είναι μερικές συγκεκριμένες ενέργειες που πραγματοποιούμε για να βοηθήσουμε τις έγκυες γυναίκες με παθολογικές καταστάσεις:

  • Αξιολογούμε προσεκτικά την υγεία της εγκύου και του εμβρύου. Αυτό περιλαμβάνει τη λήψη ιστορικού, τη φυσική εξέταση, εργαστηριακές εξετάσεις και διαγνωστικές εξετάσεις, όπως υπερηχογράφημα και καρδιοτοκογραφία.
  • Αναπτύσσουμε ένα σχέδιο φροντίδας για την έγκυο. Αυτό το σχέδιο μπορεί να περιλαμβάνει φαρμακευτική αγωγή, παρακολούθηση της υγείας της εγκύου και του εμβρύου και επεμβατικές θεραπείες, όπως η πρόωρη γέννηση.
  • Ενημερώνουμε την έγκυο για την κατάστασή της και τις επιλογές της. Είναι σημαντικό να παρέχω στις έγκυες γυναίκες όλες τις πληροφορίες που χρειάζονται για να λάβουν ενημερωμένες αποφάσεις σχετικά με τη φροντίδα τους.
  • Υποστηρίζουμε την έγκυο και την οικογένειά της. Η εγκυμοσύνη με παθολογικές καταστάσεις μπορεί να είναι αγχωτική και δύσκολη εμπειρία. Είναι σημαντικό να παρέχουμε συναισθηματική υποστήριξη στις έγκυες γυναίκες και τις οικογένειές τους.

Η παθολογία της κύησης είναι ένα σύνθετο θέμα. Μην διστάζεις να συζητήσεις με τον γιατρό σου τις ανησυχίες σου.

Αθανάσιος Γ. Παπανικολάου
Επιλέξτε το ραντεβού σας με video κλήση ή με επίσκεψη και κλείστε άμεσα ραντεβού.

Συμπληρώστε την φόρμα επικοινωνίας και θα σας καλέσουμε το συντομότερο.

Αθανάσιος Γ. Παπανικολάου

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας τηλεφωνικά στο (+30) 213 0374762 ή μπορείτε να συμπληρώσετε τη Φόρμα Επικοινωνίας ακόμα και για βιντεοκλήση και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας το συντομότερο.

TOP