Φυσικός Κύκλος

Τι είναι ο φυσικός κύκλος;

Ο φυσικός κύκλος ή αλλιώς η εξωσωματική σε φυσικό κύκλο (Natural Cycle IVF) είναι μια μέθοδος υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, η οποία δεν απαιτεί τη χορήγηση φαρμάκων. Επιλέγεται από τις γυναίκες και τον ιατρό τους ως εναλλακτική της κλασσικής διαδικασίας εξωσωματικής γονιμοποίησης (IVF). Πρόκειται για μια ασφαλή μέθοδο, χωρίς επιλοκές.

Πότε ενδείκνυται ο φυσικός κύκλος;

Η εξωσωματική σε φυσικό κύκλο ενδύκνειται σε περιπτώσεις γυναικών που:

  • Δεν επιθυμούν τη λήψη φαρμάκων
  • Δεν τους επιτρέπεται για ιατρικούς λόγους να λάβουν ορμόνες
  • Δεν ανταποκρίθηκαν σε προηγούμενες προσπάθειες με ορμονικούς χειρισμούς οι ωοθήκες τους
  • Παρουσιάζουν πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια
  • Βρίσκονται σε προχωρημένη αναπαραγωγική ηλικία

Υπάρχει δυνατότητα να γίνουν πολλές προσπάθειες;

Επειδή σε αυτή την περίπτωση της εξωσωματικής, γίνεται λήψη ενός ωαρίου προς γονιμοποίηση, η γυναίκα μπορεί να κάνει επαναλαμβανόμενες προσπάθειες. Έτσι, σε επόμενους κύκλους, υπάρχει η δυνατότητα να επαναληφθεί η διαδικασία, έτσι ώστε να συλλεχθούν και να φυλαχθούν παραπάνω έμβρυα. Αυτός ο τρόπος αυξάνει σε μεγάλο βαθμό τα ποσοστά επιτυχίας.

Πώς πραγματοποιείται η εξωσωματική σε φυσικό κύκλο;

Η εξωσωματική σε φυσικό κύκλο πραγματοποιείται μόνο από κάποιον Γυναικολόγο Ειδικό στην Αναπαραγωγή. Η διαδικασία περιλαμβάνει την παρακολούθηση με υπερήχους της πορείας του ωοθυλακίου που πρόκειται να πραγματοποιήσει ωορρηξία σε εκείνον τον κύκλο. Την κατάλληλη στιγμή γίνεται η ωοληψία του ωαρίου και ακολουθεί η εργαστηριακή διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης. Εάν το έμβρυο που θα προκύψει είναι καλή ποιότητας, τότε μεταφέρεται εντός του ενδομητρίου της γυναίκας με τη διαδικασία της εμβρυομεταφοράς.

Στην εξωσωματική με φυσικό κύκλο, η γυναίκα δεν κάνει χρήση ενέσιμων ορμονών (γοναδοτροπίνες) για τη διέγερση των ωοθηκών της και έτσι ακολουθείται η πορεία του ενός ωοθυλακίου.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα του φυσικού κύκλου;

Τα βασικότερα πλεονεκτήματα της μεθόδου είναι:

  • Χαμηλό κόστος
  • Χωρίς τη χορήγηση ορμονών
  • Δεν υπάρχουν παρενέργειες
  • Μειώνονται οι πιθανότητες για πολύδυμη κύηση
  • Δυνατότητα επαναλαμβανόμενων προσπαθειών σε συνεχόμενους κύκλους

Ποια είναι τα μειονεκτήματα του φυσικού κύκλου;

Επειδή η μέθοδος βασίζεται στη φυσική διαδικασία ωορρηξίας, είναι πιθανό να μην μπορεί να ανακτηθεί ωάριο με την πρώτη φορά επίσκεψης στο ιατρείο. Για αυτό, η διαδικασία μπορεί να είναι χρονοβόρα.

Εναλλακτική μέθοδος Banking

Σε περιπτώσεις που η εμβρυομεταφορά δεν μπορεί να γίνει, είτε επειδή η γυναίκα δεν το επιθυμεί είτε επειδή το ενδομήτριο δεν είναι έτοιμο, εφαρμόζεται η μέθοδος Banking ή Collect & Freeze. Πρόκειται για μια εναλλακτική μέθοδο κατά την οποία συλλέγονται τα ωάρια με φυσικό κύκλο και καταψύχονται. Η κρυοσυντήρηση των εμβρύων επιτρέπει την μελλοντική μεταφορά τους στο ενδομήτριο. Μάλιστα, με τη μέθοδο αυτή αυξάνονται και οι πιθανότητες επιτυχίας, αφού μπορεί να γίνει εμβρυομεταφορά 2 ή 3 γονιμοποιημένων ωαρίων ταυτόχρονα.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ του Κύκλου Εξωσωματικής και του Φυσικού Κύκλου;

Οι δύο αυτοί μέθοδοι παρουσιάζουν μια σημαντική διαφορά. Στη συμβατική εξωσωματική γονιμοποίηση πραγματοποιείται διέγερση των ωοθηκών με τη χρήση ενέσιμων ορμονών (γοναδοτροπίνες). Σκοπός είναι η συλλογή όσο το δυνατό περισσότερο ωαρίων κατά την ωοληψία. Αντίθετα, στην εξωσωματική με φυσικό κύκλο, η γυναίκα δεν κάνει χρήση ενέσιμων ορμονών (γοναδοτροπίνες) για τη διέγερση των ωοθηκών της και έτσι ακολουθείται η πορεία του ενός ωοθυλακίου. Δεν μπορεί κανείς να πει πως μια μέθοδος είναι καλύτερη από την άλλη.

Οι δύο αυτές μέθοδοι χρησιμοποιούνται σε διαφορετικές περιπτώσεις γυναικών, ανάλογα με την περίπτωση και τις ιδιαίτερες ανάγκες τους.

Ο Αθ. Παπανικολάου είναι Γυναικολόγος – Μαιευτήρας ειδικός στην Αναπαραγωγή. Έχει συμμετάσχει σε πλήθος επιστημονικών συνεδρίων ως ομιλητής και έχει αναπτύξει ιδιαίτερο επιστημονικό ενδιαφέρον για την Εξωσωματική Γονιμοποίηση.
Ο ιατρός εφαρμόζει τις πλέον σύγχρονες μεθόδους υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, με σεβασμό στις ιδιαίτερες ανάγκες της κάθε γυναίκας. Προγραμματίστε το δικό σας ραντεβού με τον ιατρό και ανακαλύψτε μαζί την κατάλληλη μέθοδο για εσάς.

Αθανάσιος Γ. Παπανικολάου
Επιλέξτε το ραντεβού σας με video κλήση ή με επίσκεψη και κλείστε άμεσα ραντεβού.

Συμπληρώστε την φόρμα επικοινωνίας και θα σας καλέσουμε το συντομότερο.

Αθανάσιος Γ. Παπανικολάου

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας τηλεφωνικά στο (+30) 213 0374762 ή μπορείτε να συμπληρώσετε τη Φόρμα Επικοινωνίας ακόμα και για βιντεοκλήση και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας το συντομότερο.

TOP