Ινομυώματα

Τι είναι τα ινομυώματα;

Τα ινομυώματα είναι καλοήθεις όγκοι που εμφανίζονται στη μήτρα. Τα ινομυώματα, γνωστά και ως λειομυώματα, αποτελούν την πιο συχνή μορφή καλοηθών όγκων στη μήτρα και είναι συνήθως ακίνδυνοι, αφού η πιθανότητα τους να εξελιχθούν σε κακοήθεια ανέρχεται σε ποσοστό μικρότερο του 1%.

Ποιοι είναι οι τύποι των ινομυωμάτων;

Υπάρχουν διάφοροι τύποι ινομυωμάτων που διαχωρίζονται ανάλογα με τη θέση στην οποία αναπτύσσονται:

  • Υποορογόνια Ινομυώματα: Βρίσκονται στην εξωτερική επιφάνεια της μήτρας.
  • Ενδοτοιχωματικά Ινομυώματα: Καταλαμβάνουν το τοίχωμα της μήτρας (μυομήτριο).
  • Υποβλεννογόνια Ινομυώματα: Βρίσκονται μέσα στην ενδομητρική κοιλότητα. Για παράδειγμα, ένα υποβλενογόνιο μισχωτό ινομύωμα είναι δυνατόν να προβάλει από τον τράχηλο της μήτρας.

Πότε εμφανίζονται τα ινομυώματα;

Τα ινομυώματα εμφανίζονται συχνότερα σε νεαρές γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας και εάν δεν διαγνωσθούν, υπάρχει περίπτωση να συντροφεύουν τη  γυναίκα καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής της. Μετά την εμμηνόπαυση έχει παρατηρηθεί ότι υποστρέφουν, δηλαδή μειώνονται σε μέγεθος.

Ποια είναι η μορφή των ινομυωμάτων;

Η μορφή των ινομυωμάτων μοιάζει συνήθως με συμπαγή μορφώματα, οι διαστάσεις των οποίων ποικίλλουν. Μπορεί το μέγεθος τους να είναι από 1- 2 εκατοστά, αλλά μπορεί και να καταλαμβάνουν ολόκληρη την περιτοναϊκή κοιλότητα. Μια γυναίκα μπορεί να εμφανίσει είτε έναν μοναδικό όγκο είτε μπορεί να σχηματιστούν πολλοί από αυτούς εξωτερικά και εσωτερικά της μήτρας. Ανεξάρτητα από τον αριθμό τους, συνήθως δεν εμφανίζουν συμπτώματα και έτσι δεν γίνονται εύκολα αντιληπτοί.

Ποια είναι τα αίτια που προκαλούν τα ινομυώματα;

Τα αίτια που προκαλούν τα ινομυώματα είναι άγνωστα. Πιστεύεται πως ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες εμφάνισής τους είναι η κληρονομική προδιάθεση. Πολλές μελέτες καταδεικνύουν και την ορμονική τους εξάρτηση, την οιστρογονική. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο εμφανίζονται για πρώτη φορά σε άτομα αναπαραγωγικής ηλικίας, αυξάνονται σε μέγεθος κατά την εγκυμοσύνη και τέλος συρρικνώνονται κατά την εμμηνόπαυση.

Ποια είναι τα συμπτώματα των ινομυωμάτων;

Ένα μεγάλο ποσοστό γυναικών δεν παρουσιάζει καμία συμπτωματολογία. Ωστόσο, κάποια κλινικά συμπτώματα που έχουν παρατηρηθεί είναι:

  • Μηνορραγίες Μητρορραγίες: Είναι το κυριότερο σύμπτωμα, κατά το οποίο παρατηρείται κολπική αιμόρροια εκτός των ημερών της εμμήνου ρύσης. Αν η απώλεια αίματος είναι μεγάλη ή τα επεισόδια είναι συχνά, μπορεί να προκληθεί αναιμία.
  • Χρόνιο Κοιλιακό Άλγος
  • Αίσθημα Βάρους στο Υπογάστριο: Ο πόνος αυτός μπορεί να εκδηλωθεί ως δυσμηνόρροια (πόνος κατά τις ημέρες της εμμήνου ρύσης), είτε ως δυσπαρευνία (πόνος κατά την σεξουαλική επαφή).
  • Διαξιφιστικός Πόνος: Ο πόνος αυτός γίνεται οξύς όταν το ινομύωμα φλεγμαίνει ή εκφυλίζεται.
  • Δυσουρικά Ενοχλήματα: Ανάλογα τη θέση και το μέγεθος του ινομυώματος, υπάρχει περίπτωση η ουροδόχος κύστη να υπόκεινται σε πίεση που προκαλεί πόνο κατά την ούρηση.
  • Δυσκοιλιότητα: Σε περίπτωση που τα ινομυώματα προκαλούν πίεση στο παχύ έντερο.
  • Αγγειακά προβλήματα: Σε περιπτώσεις που τα ινομυώματα ασκούν πίεση στα πυελικά αγγεία.

Μπορούν τα ινομυώματα να επηρεάσουν τη γονιμότητα;

Όταν τα ινομυώματα πιέζουν τις σάλπιγγες εξωτερικά ή όταν προβάλουν μέσα στην ενδομητρική κοιλότητα, μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα γονιμότητας. Σε ένα ποσοστό περίπου 10% τα ινομυώματα, κυρίως όταν πρόκειται για τα υποβλεννογόνια ινομυώματα, ευθύνονται για τις καθ΄ έξιν αποβολές.

Πώς πραγματοποιείται η διάγνωσή τους;

Η διάγνωση των ινομυωμάτων γίνεται με βάση την κλινική συμπτωματολογία της γυναίκας συνδυαζόμενη με τη φυσική εξέταση. Η φυσική εξέταση περιλαμβάνει την ψηλάφηση της κοιλιάς και την αμφίχειρη γυναικολογική εξέταση. Επιπλέον, εφόσον κρίνεται απαραίτητo από τον Γυναικολόγο, διενεργείται γυναικολογικός υπέρηχος.

Πώς επιτυγχάνεται η αντιμετώπισή των ινομυωμάτων;

Η αντιμετώπιση των ινομυωμάτων ποικίλει ανάλογα με τη θέση, τον τύπο, το μέγεθος του ινομυώματος, τα συμπτώματα και την ηλικία της κάθε γυναίκας. Με βάση τα παραπάνω κριτήρια, η αφαίρεση τους μπορεί να γίνει λαπαροτομικάλαπαροσκοπικά ή υστεροσκοπικά. Δεν υπάρχει φαρμακευτική αγωγή για την πλήρη αφαίρεση τους. Ωστόσο, σε πολλές περιπτώσεις, και κυρίως προ εγχειρητικά, χορηγούνται GnRH προκειμένου τα ινομυώματα να μειωθούν σε μέγεθος.

Ο Μαιευτήρας – Χειρουργός Γυναικολόγος Αθανάσιος Παπανικολάου διαθέτει πιστοποίηση από την European Academy of Gynecological Surgery για ενδοσκοπικές επεμβάσεις και είναι άρτια καταρτισμένος σχετικά με τις παθήσεις που προσβάλουν τη μήτρα. Με άξονα την υγεία και την ασφάλεια κάθε γυναίκας, δίνει έμφαση στη διαγνωστική διαδικασία και προσφέρει εξατομικευμένες λύσεις για την αντιμετώπιση των γυναικολογικών παθήσεων.

Αθανάσιος Γ. Παπανικολάου
Επιλέξτε το ραντεβού σας με video κλήση ή με επίσκεψη και κλείστε άμεσα ραντεβού.

Συμπληρώστε την φόρμα επικοινωνίας και θα σας καλέσουμε το συντομότερο.

Αθανάσιος Γ. Παπανικολάου

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας τηλεφωνικά στο (+30) 213 0374762 ή μπορείτε να συμπληρώσετε τη Φόρμα Επικοινωνίας ακόμα και για βιντεοκλήση και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας το συντομότερο.

TOP