Παρακολούθηση κύησης

Η παρακολούθηση της κύησης είναι ζωτικής σημασίας για την ομαλή εξέλιξη της εγκυμοσύνης και την υγεία της μητέρας και του εμβρύου. Η παρακολούθηση περιλαμβάνει μια σειρά από εξετάσεις και επισκέψεις στον γυναικολόγο, οι οποίες έχουν ως στόχο να:

  • Επιβεβαιώσουν την εγκυμοσύνη και να προσδιορίσουν την ημερομηνία τοκετού
  • Ελέγξουν την υγεία της μητέρας και να εντοπίσουν πιθανά προβλήματα
  • Παρακολουθήσουν την ανάπτυξη του εμβρύου και να εντοπίσουν πιθανές ανωμαλίες

Η παρακολούθηση της κύησης ξεκινά συνήθως με μια επίσκεψη στον γυναικολόγο εντός των πρώτων 8 εβδομάδων της εγκυμοσύνης. Κατά τη διάρκεια αυτής της επίσκεψης, ο γυναικολόγος θα πραγματοποιήσει έναν υπέρηχο για να επιβεβαιώσει την εγκυμοσύνη και να προσδιορίσει την ηλικία του εμβρύου. Θα πραγματοποιήσει επίσης μια σειρά από εργαστηριακές εξετάσεις, όπως γενική αίματος, γενική ούρων, ομάδα αίματος και Rh, καθώς και εξετάσεις για λοιμώξεις, όπως ερυθρά, τοξοπλάσμωση, κυτταρομεγαλοϊός και HIV.

Στη συνέχεια, η έγκυος θα υποβληθεί σε μια σειρά από επισκέψεις στον γυναικολόγο, συνήθως ανά μήνα. Κατά τη διάρκεια αυτών των επισκέψεων, ο γυναικολόγος θα πραγματοποιήσει έναν υπέρηχο για να παρακολουθήσει την ανάπτυξη του εμβρύου. Θα πραγματοποιήσει επίσης μια σειρά από εξετάσεις, όπως μέτρηση της αρτηριακής πίεσης, ζύγισμα, μέτρηση της κοιλιάς και έλεγχος της ροής του αίματος στον πλακούντα.

Σε περίπτωση που η έγκυος έχει κάποιο ιατρικό πρόβλημα, όπως σακχαρώδη διαβήτη, υπέρταση ή λοίμωξη, ο γυναικολόγος θα την παρακολουθεί πιο συχνά.

Τα οφέλη της παρακολούθησης της κύησης.

Η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση πιθανών προβλημάτων μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη επιπλοκών, όπως πρόωρος τοκετός, αποβολή και εμβρυικές ανωμαλίες. Επιπλέον, η παρακολούθηση της κύησης μπορεί να βοηθήσει την έγκυο να αισθάνεται πιο σίγουρη και ενημερωμένη για την εγκυμοσύνη της.

Εδώ είναι μερικά από τα πιο σημαντικά πλεονεκτήματα της παρακολούθησης της κύησης:

  • Πρόληψη επιπλοκών: Η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση πιθανών προβλημάτων μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη επιπλοκών, όπως πρόωρος τοκετός, αποβολή και εμβρυικές ανωμαλίες.
  • Ασφαλής και υγιής εγκυμοσύνη: Η παρακολούθηση της κύησης μπορεί να βοηθήσει στη διασφάλιση μιας ασφαλούς και υγιούς εγκυμοσύνης για τη μητέρα και το έμβρυο.
  • Ψυχική υποστήριξη: Η παρακολούθηση της κύησης μπορεί να προσφέρει ψυχολογική υποστήριξη στην έγκυο, καθώς και πληροφορίες και συμβουλές για τη φροντίδα της εγκυμοσύνης.

Για να διασφαλιστεί η βέλτιστη παρακολούθηση της κύησης, η έγκυος θα πρέπει να συμμορφώνεται με τις συστάσεις του γυναικολόγου της. Αυτό περιλαμβάνει την παρακολούθηση όλων των ραντεβού και την τήρηση των οδηγιών για τις εξετάσεις και τη διατροφή.

Μην διστάζεις να συζητήσεις με τον γιατρό σου τις ανησυχίες σου.

Αθανάσιος Γ. Παπανικολάου
Επιλέξτε το ραντεβού σας με video κλήση ή με επίσκεψη και κλείστε άμεσα ραντεβού.

Συμπληρώστε την φόρμα επικοινωνίας και θα σας καλέσουμε το συντομότερο.

Αθανάσιος Γ. Παπανικολάου

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας τηλεφωνικά στο (+30) 213 0374762 ή μπορείτε να συμπληρώσετε τη Φόρμα Επικοινωνίας ακόμα και για βιντεοκλήση και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας το συντομότερο.

TOP