Κρυοσυντήρηση Ωαρίων

Η κρυοσυντήρηση ωαρίων είναι μια μέθοδος Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής που δίνει τη δυνατότητα στις γυναίκες να αποκτήσουν οικογένεια σε μελλοντικό χρόνο.

Πώς γίνεται η κρυοσυντήρηση ωαρίων;

Η διαδικασία είναι πολύ απλή! Αρχικά, ο ιατρός θα σας χορηγήσει ορμόνες που θα συμβάλλουν στη διέγερση των ωοθηκών. Οι διεγερμένες ωοθήκες θα «δώσουν» ωάρια, τα οποία θα περισυλλέξει ο ειδικός γυναικολόγος την κατάλληλη στιγμή. Έπειτα, τα ωάρια θα κρυοσυντηρηθούν και θα αποθηκευθούν για μελλοντική χρήση από τη γυναίκα.

Ποιες εξετάσεις απαιτούνται για να προχωρήσει μια γυναίκα στην κρυοσυντήρηση ωαρίων;

Πριν από την κρυοσυντήρηση, θα πρέπει να γίνουν κάποιες εξετάσεις. Θα πραγματοποιηθεί ο απαραίτητος έλεγχος γονιμότητας και θα διεξαχθεί διακολπικό υπερηχογράφημα. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων θα δείξουν σε τι κατάσταση βρίσκονται οι ωοθήκες σας.

Πότε μια γυναίκα επιλέγει την κρυοσυντήρηση ωαρίων;

Μια γυναίκα επιλέγει την κρυοσυντήρηση ωαρίων για πολλούς λόγους. Αρχικά μπορεί να το κάνει διότι επιθυμεί να αποκτήσει οικογένεια σε μεγαλύτερη ηλικία, επειδή τότε πιστεύει πως θα είναι περισσότερο έτοιμη. Επίσης, μπορεί να το κάνει για ιατρικούς λόγους, λόγω κάποιας χρόνιας πάθησης ή επειδή πρόκειται να υποβληθεί σε χημειοθεραπεία.

Επιπλέον, μια γυναίκα επιλέγει την κρυοσυντήρηση ωαρίων όταν:

  • Έχει ιστορικό πρόωρης εμμηνόπαυσης
  • Δεν έχει βρει τον κατάλληλο για εκείνη σύντροφο
  • Επιθυμεί να παρατείνει τη γονιμότητά της – διατήρηση γονιμότητας
  • Δεν επιθυμεί ή αδυνατεί να δημιουργήσει οικογένεια στο παρόν, επειδή έχει άλλους στόχους/προτεραιότητες

Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για την κρυοσυντήρηση ωαρίων;

Δεν υπάρχει κατάλληλη ηλικία για να προχωρήσει μια γυναίκα στην κρυοσυντήρηση ωαρίων. Ο μόνος «περιορισμός» είναι να πλησιάζει τα 35 έτη. Κι αυτό γιατί όσο πιο προχωρημένη είναι η ηλικία μιας γυναίκας, τόσο μειώνεται η ποιότητα των ωαρίων της. Αντίθετα, όσο πιο νέα είναι τόσο τα ωάρια που λαμβάνονται είναι σε καλύτερη κατάσταση, αυξάνοντας τις επιτυχίες της μελλοντικής γονιμοποίησης.

Πότε μπορεί μια γυναίκα να χρησιμοποιήσει τα κατεψυγμένα ωάρια;

Η γυναίκα μπορεί να χρησιμοποιήσει τα ωάρια της μέχρι την ηλικία των 50 ετών.

Τι προβλέπει η μελλοντική χρήση των ωαρίων;

Τα ωάρια που συλλέγονται κατά τη διαδικασία της ωοληψίας συντηρούνται με τη μέθοδο της υαλοποίησης στους -196οC. Έτσι, επιτυγχάνεται η όσο καλύτερη συντήρησή τους για μεγάλο διάστημα χωρίς να καταστρέφεται το γεννητικό υλικό κατά την απόψυξη.

Μετά την απόψυξη, τα ωάρια που έχουν καλή ποιότητα γονιμοποιούνται στο εργαστήριο. Τα έμβρυα που θα προκύψουν, θα μεταφερθούν στο ενδομήτριο με τη διαδικασία της εμβρυομεταφοράς. Τα ποσοστά επιτυχίας εξαρτώνται τόσο από την ηλικία της γυναίκας κατά την περίοδο της εμβρυομεταφοράς όσο και από την ηλικία κατά την οποία έγινε η λήψη των ωαρίων.

Εάν σκέφτεστε το ενδεχόμενο της κρυοσυντήρησης ωαρίων ή εάν επιθυμείτε να μάθετε περισσότερα για αυτή τη μέθοδο Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, τότε επικοινωνήστε μαζί μας. Ο Γυναικολόγος Μαιευτήρας Αθ. Παπανικολάου είναι ειδικός σε θέματα Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής και Εξωσωματικής Γονιμοποίησης και είναι σε θέση να απαντήσει σε όλες σας τις ερωτήσεις. Προγραμματίστε το δικό σας διαγνωστικό ραντεβού, ώστε να σας βοηθήσει να ανακαλύψετε ποια μέθοδος ταιριάζει περισσότερο στις δικές ανάγκες.

Αθανάσιος Γ. Παπανικολάου
Επιλέξτε το ραντεβού σας με video κλήση ή με επίσκεψη και κλείστε άμεσα ραντεβού.

Συμπληρώστε την φόρμα επικοινωνίας και θα σας καλέσουμε το συντομότερο.

Αθανάσιος Γ. Παπανικολάου

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας τηλεφωνικά στο (+30) 213 0374762 ή μπορείτε να συμπληρώσετε τη Φόρμα Επικοινωνίας ακόμα και για βιντεοκλήση και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας το συντομότερο.

TOP