Γυναικολογικός Υπέρηχος

Τι είναι ο γυναικολογικός υπέρηχος και πώς λειτουργεί;

Ο γυναικολογικός υπέρηχος είναι μία μη επεμβατικήαπεικονιστική μέθοδοςανώδυνη για τη γυναίκα. Λειτουργεί στέλνοντας ηχητικά κύματα, τα οποία με τη βοήθεια ειδικού προγράμματος υπολογιστή αναλύονται δίνοντας την εικόνα μέσω μιας οθόνης. Πρόκειται για μία ασφαλή μέθοδο για την ασθενή χωρίς φόβο για έκθεση σε ακτινοβολίες.

Πώς διεξάγεται ένας γυναικολογικός υπέρηχος;

Ο γυναικολογικός υπέρηχος μπορεί να γίνει είτε από την κοιλιά είτε διακολπικά. Αν η γυναίκα έχει ξεκινήσει τις ερωτικές της επαφές ή δεν παρουσιάζει προβλήματα κολπικής ξηρότητας (σε προχωρημένες ηλικίες) προτιμάται ο διακολπικός υπέρηχος λόγω μεγαλύτερης ευκρίνειας. Ο διακολπικός υπέρηχος πρέπει να γίνεται με την ουροδόχο κύστη άδεια. Είναι σημαντικό να διεξάγεται μία φόρα τουλάχιστον το χρόνο στα πλαίσια του ετήσιου γυναικολογικού ελέγχου. Ωστόσο, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη γυναικολογική εξέταση.

Ποιες ημέρες του κύκλου μπορεί να πραγματοποιηθεί ο υπέρηχος;

Ο γυναικολογικός υπέρηχος μπορεί να πραγματοποιηθεί οποιαδήποτε μέρα του κύκλου. Μάλιστα, εάν κριθεί απαραίτητο, μπορεί να διεξαχθεί ακόμα και τις ημέρες της περιόδου.

Για ποιους λόγους γίνεται ο υπέρηχος;

Με τον υπέρηχο ο Γυναικολόγος είναι σε θέση να ελέγχει το μέγεθος, τη σύσταση και τη μορφολογία των έσω γεννητικών οργάνων της γυναίκας. Με απλά λόγια, του δίνεται η δυνατότητα να εξετάσει τη μήτρα και της ωοθήκες.

Γιατί είναι σημαντικός ο έλεγχος της μήτρας;

Ο έλεγχος της μήτρας είναι πολύ σημαντικός για την παρουσία διαφόρων παθολογιών που εμφανίζονται στο γεννητικό σύστημα της γυναίκας. Παραδείγματα τέτοιων παθολογιών είναι:

  • Τα ινομυώματα
  • Η αδενομύωση
  • Η ενδομητρίωση
  • Οι πολύποδες μήτρας

Επιπλέον, με τον υπέρηχο διαγιγνώσκονται και προβλήματα που σχετίζονται με την ανατομίας της μήτρας, η οποία ανάλογα την περίπτωση χαρακτηρίζεται δίκερος, δίδελφος, καρδιόσχημη. Η ύπαρξη τέτοιων ανωμαλιών δικαιολογεί πολλές φορές προβλήματα υπογονιμότητας.

Ποια όργανα ελέγχει ο γυναικολογικός υπέρηχος;

Με τον γυναικολογικό υπέρηχο ελέγχονται και άλλα όργανα εκτός από τη μήτρα.

Το ενδομήτριο: Ελέγχεται το πάχος του ενδομητρίου, αλλά και το ενδεχόμενο ύπαρξης πολυπόδων. Το πάχος του ενδομητρίου δίνει στο γυναικολόγο χρήσιμες πληροφορίες για τη φάση του κύκλου, καθώς και για την ανταπόκρισή του σε πιθανές φαρμακευτικές αγωγές.

Οι σάλπιγγες: Οι σάλπιγγες απεικονίζονται μόνο σε παθολογικές καταστάσεις, όπως φλεγμονές ή παρουσία υγρού (υδροσάλπιγγα).

Οι ωοθήκες: Πολύ σημαντική είναι η χρήση του υπέρηχου και για τον έλεγχο των ωοθηκών. Ο γυναικολόγος είναι σε θέση να καταγράψει τον όγκο τους και να διακρίνει την παρουσία κύστεων, μορφωμάτων καλοήθων ή μη. Μάλιστα με τη βοήθεια της τεχνολογίας και το DOPPLER ο ιατρός μπορεί να μελετήσει την αγγείωση τέτοιων ειδών μορφωμάτων παίζοντας σημαντικό ρόλο στη διαφοροδιάγνωση.

Τα ωοθυλάκια: Ο γυναικολόγος μπορεί να εξετάσει και τον αριθμό των ωοθυλακίων έπειτα από μία διέγερση των ωοθηκών (για λόγους υπογονιμότητας). Επίσης, ο γυναικολογικός υπέρηχος χρησιμοποιείται για τη διάγνωση παθολογικών καταστάσεων όπως το PCOS (σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών).

Ο υπέρηχος δίνει τη δυνατότητα για τη διάγνωση και άλλου είδους παθολογικών καταστάσεων, όπως φλεγμονές της πυέλου (με την παρουσία συλλογής ελεύθερου υγρού στο Δουγλάσσειο χώρο). Είναι ακόμα δυνατό να ελεγχθεί η ύπαρξη τυχόν εξωμήτριας κύησης.

Ο Γυναικολόγος – Μαιευτήρας Αθ. Παπανικολάου είναι αδειοδοτημένος για την εκτέλεση γυναικολογικών υπερήχων από το Υπουργείο Υγείας και πραγματοποιεί γυναικολογικούς υπερήχους καθημερινά στο ιατρείο του. Αναγνωρίζοντας πως η σωστή διάγνωση είναι το πρώτο βήμα για τη θεραπεία, δίνει μεγάλη βάση στην εξέταση και την αιτιολόγηση οποιονδήποτε συμπτωμάτων.
Με διακριτικότητα και σεβασμό σε κάθε γυναίκα, φροντίζει να προσφέρει εξατομικευμένες θεραπείες που θα δώσουν λύση σε οποιοδήποτε πρόβλημα. Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε κι εσείς μαζί του!

γυναικολογικός υπέρηχος

Αθανάσιος Γ. Παπανικολάου
Επιλέξτε το ραντεβού σας με video κλήση ή με επίσκεψη και κλείστε άμεσα ραντεβού.

Συμπληρώστε την φόρμα επικοινωνίας και θα σας καλέσουμε το συντομότερο.

Αθανάσιος Γ. Παπανικολάου

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας τηλεφωνικά στο (+30) 213 0374762 ή μπορείτε να συμπληρώσετε τη Φόρμα Επικοινωνίας ακόμα και για βιντεοκλήση και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας το συντομότερο.

TOP