Εξωσωματική Γονιμοποίηση I.V.F

Τι είναι η Μικρογονιμοποίηση I.C.S.I.;

Με τον όρο Μικρογονιμοποίηση ICSI εννοούμε τη μέθοδο που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της υπογονιμότητας όταν υπάρχει ανδρική αιτιολογία. Ως γνωστό, προβλήματα γονιμότητας δεν αντιμετωπίζουν μόνο οι γυναίκες, αλλά και οι άνδρες. Έτσι, ζευγάρια που επιθυμούν να αποκτήσουν οικογένεια και αντιμετωπίζουν δυσκολίες λόγω της ποιότητας και κινητικότητας του σπέρματος, βρίσκουν λύση στη μικρογονιμοποίηση.

Το ακρωνύμιο ICSI (Intra-Cytoplasmic Sperm Injection) που αποδίδεται επιστημονικά στη μέθοδο δηλώνει ακριβώς τη διαδικασία που ακολουθείται. Η ενδοωαριακή έγχυση σπερματοζωαρίου, όπως λέγεται στα ελληνικά, περιλαμβάνει την έγχυση ενός σπερματοζωαρίου σε ένα ωάριο. Η διαδικασία πραγματοποιείται στο εργαστήριο με λεπτούς χειρισμούς και ειδικά εργαλεία από τον εξειδικευμένο ιατρό. 

Πότε ενδείκνυται;

Στοχεύοντας να δώσει λύση στην ανδρική υπογονιμότητα, η μικρογονιμοποίηση ενδείκνυται στις παρακάτω περιπτώσεις:

  • Ελάχιστη συγκέντρωση σπέρματος (ολιγοσπερμία)
  • Χαμηλή κινητικότητα σπερματοζωαρίων (ασθενοσπερμία)
  • Χαμηλό ποσοστό ωαρίων με φυσιολογική μορφολογία (τερατοσπερμία)

Μάλιστα, είναι πιθανό να συνυπάρχουν και οι τρεις παραπάνω διαταραχές. Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται ολιγοασθενοτερατοσπερμία.

Άλλη μία περίπτωση κατά την οποία εφαρμόζεται η μικρογονιμοποίηση αφορά τον γυναικείο παράγοντα. Πιο συγκεκριμένα, στην περίπτωση που υπάρχει μικρός αριθμός ωαρίων, η έγχυση σπερματοζωαρίων κατευθείαν στο ωάριο αυξάνει τις πιθανότητες γονιμοποίησής του.

Προβλήματα γονιμότητας δεν αντιμετωπίζουν μόνο οι γυναίκες, αλλά και οι άνδρες. Έτσι, ζευγάρια που επιθυμούν να αποκτήσουν οικογένεια και αντιμετωπίζουν δυσκολίες λόγω της ποιότητας και κινητικότητας του σπέρματος, βρίσκουν λύση στη μικρογονιμοποίηση.

Ποια στάδια περιλαμβάνει η Μικρογονιμοποίηση;

Στην αρχή, η διαδικασία είναι ίδια με έναν κλασσικό κύκλο εξωσωματικής γονιμοποίησης. Μετά τις απαραίτητες εξετάσεις για το ζευγάρι, συλλέγονται τόσο τα ωάρια όσο και τα σπερματοζωάρια. Αφού γίνει η απαραίτητη επεξεργασία, τα ώριμα ωάρια που έχουν συλλεχθεί γονιμοποιούνται το καθένα με ένα σπερματοζωάριο. Ένα ειδικό εργαλείο, η πιπέτα, συγκρατεί το ωάριο και στη συνέχεια με μια ειδική βελόνα πραγματοποιείται η έγχυση του σπερματοζωαρίου.

Μετά από αυτή τη διαδικασία, τα γονιμοποιημένα ωάρια ελέγχονται στο εργαστήριο. Εάν τα έμβρυα που θα προκύψουν είναι υγιή, τότε προχωράμε στο επόμενο στάδιο, αυτό της εμβρυομεταφοράς. Η εμβρυομεταφορά αποτελεί το τελευταίο και πιο σημαντικό στάδιο της μικρογονιμοποίησης και γενικά της εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Υπάρχουν αντενδείξεις για τη Μικρογονιμοποίηση;

Κάποιες φορές, η ανδρική υπογονιμότητα οφείλεται σε γενετικούς παράγοντες. Με τη μικρογονιμοποίηση, δίνεται η δυνατότητα στους άνδρες να δημιουργήσουν οικογένεια, κάτι το οποίο δεν θα ήταν εφικτό φυσιολογικά. Ωστόσο, το παιδί που θα έρθει στον κόσμο ενδέχεται να κληρονομήσει τη διαταραχή που ευθύνεται για την υπογονιμότητα του πατέρα του. Έτσι, είναι πιθανό το παιδί που γεννιέται με μικρογονιμοποίηση να αντιμετωπίσει μεγαλώνοντας τα ίδια προβλήματα γονιμότητας.

Ο γυναικείος παράγοντας στη Μικρογονιμοποίηση ICSI

Ο γυναικείος παράγοντας είναι κι αυτός σημαντικός στη μικρογονιμοποίηση. Αξίζει να αναφερθεί πως υπάρχουν περιπτώσεις όπου η υπογονιμότητα δεν αφορά μόνο έναν από τους δύο. Μπορεί να οφείλεται τόσο στον άνδρα όσο και στη γυναίκα. Για αυτό, ο Γυναικολόγος Αναπαραγωγής φροντίζει ώστε να πραγματοποιηθούν όλες οι απαραίτητες εξετάσεις για το ζευγάρι. Ανάλογα με την περίπτωση και λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερες ανάγκες τους, θα συζητήσει μαζί τους όλες τις πιθανές επιλογές.

Ένα άλλο στοιχείο που πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι η ηλικία της γυναίκας. Όσο η ηλικία αυξάνει, τόσο μειώνονται οι πιθανότητες η γυναίκα να μείνει έγκυος. Κι αυτό, διότι, η ποιότητα των ωαρίων αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την επιτυχία της εξωσωματικής.

Οποιαδήποτε απορία έχετε σχετικά με τη μικρογονιμοποίηση, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας! Ο Γυναικολόγος Αναπαραγωγής Αθανάσιος Παπανικολάου ειδικεύεται στην Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή και διαθέτει πολυετή εμπειρία στην Εξωσωματική Γονιμοποίηση. Στόχος του είναι να προσφέρει στα ζευγάρια την καλύτερη δυνατή λύση με επαγγελματισμό και σεβασμό στις ανάγκες τους.

 

Αθανάσιος Γ. Παπανικολάου
Επιλέξτε το ραντεβού σας με video κλήση ή με επίσκεψη και κλείστε άμεσα ραντεβού.

Συμπληρώστε την φόρμα επικοινωνίας και θα σας καλέσουμε το συντομότερο.

Αθανάσιος Γ. Παπανικολάου

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας τηλεφωνικά στο (+30) 213 0374762 ή μπορείτε να συμπληρώσετε τη Φόρμα Επικοινωνίας ακόμα και για βιντεοκλήση και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας το συντομότερο.

TOP