Η εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF) είναι μια διαδικασία υποβοηθούμενης αναπαραγωγής που βοηθά τα ζευγάρια που αντιμετωπίζουν προβλήματα γονιμότητας να συλλάβουν. Συνοψίζοντας τη διαδικασία μπορούμε να πούμε πως τα στάδια εξωσωματικής γονιμοποίησης είναι τα εξής:
Τα 6 Στάδια Εξωσωματικής Γονιμοποίησης
1. Προετοιμασία της Γυναίκας
Η πρώτη φάση της εξωσωματικής γονιμοποίησης περιλαμβάνει την προετοιμασία της γυναίκας για τη λήψη των ωαρίων της. Για αυτό, χορηγούνται στη γυναίκα ορμονικές θεραπείες που διεγείρουν τις ωοθήκες της να παράγουν περισσότερα ωάρια από το συνηθισμένο.
Η γυναίκα παρακολουθείται προσεκτικά κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης με υπερηχογραφήματα και εξετάσεις αίματος για να βεβαιωθεί ότι τα ωοθυλάκια αναπτύσσονται σωστά.
2. Λήψη των Ωαρίων
Όταν τα ωοθυλάκια είναι έτοιμα, γίνεται η λήψη των ωαρίων. Η διαδικασία αυτή γίνεται με διακολπικό υπερηχογράφημα και πραγματοποιείται σε νοσοκομείο ή κλινική υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.
Η γυναίκα λαμβάνει μια ελαφριά αναισθησία για να χαλαρώσει και να μην νιώσει πόνο. Στη συνέχεια, ο γιατρός χρησιμοποιεί μια λεπτή βελόνα για να πάρει τα ωάρια από τις ωοθήκες.
3. Λήψη του Σπέρματος
Την ίδια ημέρα με τη λήψη των ωαρίων, γίνεται και η λήψη του σπέρματος από τον άνδρα. Η διαδικασία αυτή μπορεί να γίνει στο σπίτι ή στο κέντρο υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.
Ο άνδρας εκσπερματώνει σε ένα ειδικό δοχείο και το σπέρμα εξετάζεται από εμβρυολόγο για να επιλεγούν τα πιο υγιή σπερματοζωάρια.
4. Γονιμοποίηση
Τα ωάρια και τα σπερματοζωάρια τοποθετούνται σε ένα ειδικά σχεδιασμένο δοχείο που περιέχει καλλιεργητικό υγρό. Η γονιμοποίηση επιτυγχάνεται όταν ένα σπερματοζωάριο διεισδύσει στο ωάριο.
Η γονιμοποίηση μπορεί να γίνει με δύο τρόπους:
• Κλασική IVF: Τα ωάρια και τα σπερματοζωάρια τοποθετούνται μαζί στο δοχείο και επιτρέπεται να γονιμοποιηθούν φυσικά.
• Μικρογονιμοποίηση (ICSI): Ένα μόνο σπερματοζωάριο εισάγεται στο ωάριο με τη βοήθεια μικροσκοπίου και λεπτής βελόνας.
5. Εμβρυομεταφορά
Μετά τη γονιμοποίηση, τα έμβρυα αναπτύσσονται για 2-5 ημέρες στο εργαστήριο. Στη συνέχεια, τα καλύτερα έμβρυα μετακινούνται στη μήτρα της γυναίκας.
Η διαδικασία της εμβρυομεταφοράς είναι ανώδυνη και γίνεται με διακολπικό υπερηχογράφημα.
6. Εξέταση Εγκυμοσύνης
Δύο εβδομάδες μετά την εμβρυομεταφορά, η γυναίκα κάνει εξέταση αίματος για να ελέγξει αν είναι έγκυος.
Η επιτυχία της εξωσωματικής γονιμοποίησης εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως την ηλικία της γυναίκας, την αιτία της υπογονιμότητας και την ποιότητα των ωαρίων και του σπέρματος.
Η πιθανότητα εγκυμοσύνης μετά από έναν κύκλο εξωσωματικής γονιμοποίησης κυμαίνεται από 20% έως 50%.
Λίγα λόγια για τα 6 Στάδια Εξωσωματικής Γονιμοποίησης – Συμπέρασμα
Η εξωσωματική γονιμοποίηση είναι μια ασφαλής και αποτελεσματική μέθοδος που μπορεί να βοηθήσει τα ζευγάρια που αντιμετωπίζουν προβλήματα γονιμότητας να συλλάβουν. Τα 6 στάδια εξωσωματικής γονιμοποίησης που αναλύσαμε παραπάνω είναι ο οδικός χάρτης τον οποίο θα ακολουθήσει το ζευγάρι -πάντα υπό την καθοδήγηση του έμπειρου γυναικολόγου – μαιευτήρα- και δια του οποίου η εξωσωματική θα φέρει -πάντα στο δεδομένο πλαίσιο πιθανοτήτων επιτυχίας- το επιθυμητό αποτέλεσμα, τη δημιουργία δηλαδή απογόνων.
Ο Μαιευτήρας Γυναικολόγος Αθανάσιος Παπανικολάου κατέχει πολυετή εμπειρία και εξειδίκευση στις μεθόδους υποβοηθούμενης αναπαραγωγής όπως είναι η εξωσωματική γονιμοποίηση και η μικρογονιμοποίηση. Βρίσκεται πάντοτε στο πλευρό της εκάστοτε ασθενούς και είναι πρόθυμος να λύσει οποιαδήποτε απορία ή ανησυχία έχετε ως υποψίες μητέρες. Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με το γυναικολόγο για οτιδήποτε χρειαστείτε!