Ποιες εξετάσεις πρέπει να γίνουν πριν την προσπάθεια της εξωσωματικής γονιμοποίησης.
Τα ζευγάρια καταφεύγουν στον ειδικό αναπαραγωγής όταν δεν μπορεί να επιτευχθεί μία κύηση μετά από ελεύθερες φυσικές επαφές που έχουν. Πρέπει να μιλήσουν με τον ειδικό ιατρό αναπαραγωγής όταν γνωρίζουν ήδη κάποιο πρόβλημα από το ατομικό ή οικογενειακό ιστορικό τους. Σε διαφορετική περίπτωση όταν μία γυναίκα είναι κάτω των 35 ετών δύναται η ικανότητα να προσπαθούν ένα χρόνο (υπάρχει 85% πιθανότητα σύλληψης) ή αν η γυναίκα είναι μεγαλύτερη των 35 χρόνων μετά από ένα εξάμηνο προσπαθειών θα πρέπει να μιλήσουν με τον ειδικό. Ο ειδικός θα κρίνει τον τρόπο αντιμετώπισης και θα επιλέξει το κατάλληλο πλάνο υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.
Ποιες εξετάσεις να κάνουν πριν οδηγηθούν σε εξωσωματική γονιμοποίηση?
Η κατάσταση ασφαλώς εκτιμάται και εξατομικεύεται από τον κλινικό ιατρό. Όμως μπορούμε να θεωρήσουμε ότι κάποιες είναι βασικές και όχι τόσο εξειδικευμένες που είναι καλό να έχουν γίνει πριν από μία προσπάθεια εξωσωματικής γονιμοποίησης. Αυτές είναι η ηλεκτροφόρηση αιμοσφαιρίνης για να δει αν έχει το στίγμα της μεσογειακής αναιμίας. Εξέταση για κυστική ίνωση. Είναι και αυτή μία νόσος που κληρονομείται με αυτοσωμικό υπολειπόμενο τρόπο και είναι χρήσιμο να το γνωρίζει πριν την προσπάθεια. Αντισώματα ΙgM για τοξόπλασμα και ερυθρά. Ασφαλώς τα μολυσματικά για ηπατίτιδα Β και C, για σύφιλη και για HIV.
Πριν τη έναρξη ενός πρωτοκόλλου θα πρέπει να έχει γίνει ένας διακολπικός υπέρηχος μήτρας ωοθηκών της γυναίκας, για την εκτίμηση της ωοθηκικής εφεδρείας, αλλά και του ενδομητρίου για τη μεταγενέστερη εμβρυομεταφορά. Καλλιέργεια κολπικού υγρού για τυχόν παρουσία μικροοργανισμών και την αντιμετώπιση τους. Ένα ορμονικό προφίλ με ιδιαίτερη έμφαση σε αυτό των ωοθηκών με FSH, E2, του θυροειδούς TSH και της προλακτίνης PRL. Η αντιμυλλέριος ορμόνη ΑΜΗ μπορεί επίσης να βοηθήσει στην εκτίμηση της ανταπόκρισης των ωοθηκών στο πρωτόκολλο διέγερσης τους. Πολλές φορές είναι χρήσιμη η καμπύλη σακχάρου καθώς και τα επίπεδα βιταμίνης D.
Από μεριά του ο σύντροφος θα πρέπει να έχει κάνει τουλάχιστον ένα πρόσφατο σπερμοδιάγραμμα προκειμένου την ημέρα της γονιμοποίησης να βρεθεί ο εμβρυολόγος μπροστά σε αρνητική έκπληξη με πρόβλημα στο σπέρμα.
Όπως γράψαμε και στην αρχή υπάρχουν πολλές ακόμα και εξειδικευμένες εξετάσεις που μπορεί να ζητηθούν και να γίνουν πριν από μία προσπάθεια εξωσωματικής γονιμοποίησης προκειμένου να αυξηθούν τα ποσοστά επιτυχίας. Ποιες είναι αυτές και πότε πρέπει να γίνουν θα το κρίνει ο θεράπων ιατρός.
Ο ειδικός αναπαραγωγής Παπανικολάου Αθανάσιος συνεργάζεται και είναι επίσημο μέλος της μονάδας υποβοηθούμενης αναπαραγωγής Institute of Life – Ιασώ από την αρχή της λειτουργίας της. Πρόκειται για μία κλινική υψηλής τεχνολογίας και ασφάλειας, με άρτια εξοπλισμένο εμβρυολογικό τμήμα και με τις πιο σύγχρονες πιστοποιήσεις σε ελληνικό αλλά και ευρωπαϊκό επίπεδο. Στο εμβρυολογικό μας εργαστήριο παρέχεται η δυνατότητα να γίνουν οι πιο εξελιγμένες εξετάσεις προς όφελος του ζευγαριού.